+40 745 160 163

Importanța reînnoirii mărcii comerciale.

Reînnoirea și întreținerea unei mărci comerciale reprezinta un pas esențial pentru asigurarea protecției continue a brandului.

Potrivit Legii marcilor ( Legea 84/1998) înregistrarea unei mărci produce efecte cu începere de la data depozitului reglementar al mărcii și are o valabilitate de 10 ani. După expirarea acestui termen, reînnoirea mărcii devine un pas esențial în gestionarea și protejarea drepturilor asupra brand-ului..

Reînnoirea mărcii reprezintă un proces administrativ diferit de procedura inițială de înregistrare a acestora. Înregistrarea inițială a mărcii comerciale implică o serie de pași care includ depunerea unei cereri, examinarea cererii de către OSIM și, în anumite cazuri, opoziții din partea altor părți interesate. Această procedură poate fi complexă și poate dura mai mult timp.

Pe de altă parte, reînnoirea mărcii este în general o procedură administrativă mai simplă. Nu există examinări amanuntite sau perioade de opoziții care să întârzie procesul. Aceasta face ca reînnoirea să fie o procedură mai rapidă și mai previzibilă.

Beneficiile reînnoirii sunt următoarele:

  • Reînnoirea mărcii garantează că titularul continuă să dețină drepturile exclusive asupra mărcii sale, asigurând astfel protecția continuă împotriva utilizării neautorizate a acesteia.
  • Reînnoirea mărcii contribuie la păstrarea reputației construite în jurul mărcii și asigură continuitatea afacerii și fidelizarea clienților.

În procesul de reînnoire a mărcii, există câteva aspecte importante pe care trebuie să le ai în vedere:

  • Cererea de reînnoire a înregistrării mărcii poate fi depusă de către titularul mărcii sau de către o altă persoană autorizată în acest sens prin lege sau printr-un contract.
  • Cererea de reînnoire trebuie înregistrată cu cel mult 6 luni înainte de expirarea înregistrării mărcii. Reînnoirea mărcii intră în vigoare începând cu ziua imediat următoare expirării duratei de protecție în curs. Acest lucru asigură o tranziție lină între perioada veche de protecție și cea nouă.

Daca ai nevoie de asistenta in procedura de reinnoire a unei marci la OSIM sau la nivel European poti contacta un consilier în proprietate intelectuala din cadrul Agentiei Tas.