+40 745 160 163

Cele mai frecvente mituri despre drepturile de autor

Proprietatea intelectuală este un domeniu relativ nou și oamenii tind să aibă concepții greșite cu privire la legislația privind drepturile de autor. Cele mai frecvente mituri și concepții greșite privind drepturile de autor sunt:

Dreptul de autor poate proteja ideea mea.

În realitate: Dreptul de autor vă protejează ideea numai dacă aceasta este exprimată în ceva concret și tangibil. Dreptul de autor se aplică lucrărilor materializate – documente, muzică, lucrări de artă etc. Prin urmare, dacă un competitor vă utilizează drepturile de autor (copiază/adaptează conținut de pe site de exemplu, pentru a-și promova propriul produs), aceasta ar fi cu siguranță o încălcare. Însă, nu puteți face prea multe pentru a împiedica pe altcineva să-și creeze o lucrare proprie bazată pe o idee similară atât timp cât nu vă copiază munca.

Pot să am drepturi de autor asupra unui nume sau a unui titlu.

În realitate: Nu există niciun motiv pentru care două lucrări să nu poată avea același titlu. Atâta timp cât conținutul lucrărilor nu este copiat sau adaptat, nu s-a produs nicio încălcare. Dar, cel mai adesea numele în sine poate fi protejat prin mărci comerciale sau prin alte drepturi de proprietate intelectuală.

Prin urmare, într-o manieră atentă și diligentă, ar trebui să analizați mai întâi incidența altor drepturilor asupra numelui sau titlului.

Pot pur și simplu să-mi trimit mie o copie ca dovadă a dreptului de autor.

În realitate: Principala problemă în cazul în care vă trimiteți lucrarea prin poștă sau prin alt serviciu similar (chiar daca e înregistrată și/sau poate fi urmărită) sau folosiți orice alt sistem care vă cere să vă depozitați singur lucrarea, este că nu există dovezi suficiente pentru a demonstra faptul că eventualul conținut nu a fost schimbat.

Prin urmare, ceea ce puteți utiliza efectiv este să apelați la serviciile unui notar public pentru a încheia un protocol pentru conținutul pe care îl aveți și, de asemenea, pentru a primi dată certă pentru ziua în care a fost prezentat conținutul în fața notarului public, ceea ce conduce la stabilirea anteriorității dreptului de autor.

Totul pe Internet este „domeniu public” și poate fi utilizat în mod liber.

În realitate: o lucrare va intra în domeniul public odată cu expirarea drepturilor de autor, iar acest lucru se întâmplă de obicei la mulți ani după stingerea din viață a autorului. Lucrările publicate pe Internet pot fi accesibile publicului însă cu siguranță nu aparțin domeniului public.

Orice lucrare care nu conține o notificare privind drepturile de autor nu este protejat.

În realitate: drepturile de autor se vor aplica indiferent dacă există sau nu o notificare privind drepturile de autor. Cu toate acestea, cu siguranță merită plasată o notificare privind drepturile de autor asupra lucrării dvs. pentru a exista o notă care să amintească celorlalți că drepturile de autor există și, prin urmare, pot contribui la descurajarea încălcării acestora.

Dacă modific lucrarea altcuiva, pot să am pretenții proprii.

În realitate: Orice adaptare va fi privită din punct de vedere legal ca o lucrare derivată, astfel încât dacă adaptați pur și simplu lucrarea altora, aceasta va fi totuși opera lor și ei au tot dreptul să se opună la publicarea unei astfel de lucrări atunci când nu v-au dat permisiunea să faceți acest lucru. De asemenea, au dreptul să primească sumele de bani din vânzările realizate.

Singura opțiune sigură este să creați ceva care nu este copiat sau adaptat din munca altora sau să cereți permisiunea titularului drepturilor (ar trebui să vă așteptați și la plata unei taxe sau redevențe autorului în acest sens).

Pot copia în mod legal 10% fără să încalc drepturile de autor.

În realitate: Cu excepția cazului în care este permis în mod explicit în conformitate cu regulile de utilizare echitabilă sau cu alte excepții prevăzute de lege, orice utilizare neautorizată a drepturilor de autor poate duce la acțiuni în justiție.

Sfatul nostru ar fi întotdeauna să solicitați permisiunea înainte de a utiliza lucrările sau operele altora.

Este ok să copiez sau să public lucrările sau operele altora dacă, daca nu fac bani din asta.

În realitate: Nu, cu excepția circumstanțelor specifice permise în cadrul excepțiilor reglementate prin lege, orice copiere sau publicare fără consimțământul titularului drepturilor de autor este o încălcare și puteți fi chemat în judecată.

Este greu să dovedești încălcarea drepturilor de autor.

În realitate: Nu este cazul, dreptul de autor aparține, în principiu, dreptului civil, nu dreptului penal, iar reglementările de procedura civilă facilitează dovedirea încălcării în majoritatea legislațiilor existente.

Dacă aveți îndoieli cu privire la chestiuni legate de drepturile de autor, contactați-ne pentru o asistență completă