Rolul Oficiului Român pentru Drepturi de Autor (O.R.D.A) – Tipurile de înscrieri și cum te poate ajuta o înregistrare la O.R.D.A să-ți protejezi operele de creație intelectuală.

Conform art. 180 alin. (1) din Legea 8/1996, republicată, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (O.R.D.A) funcționează ca organ de specialitate în subordinea Guvernului, fiind singura autoritate ce tine evidența, prin intermediul registrelor naționale, a drepturilor de autor și al drepturilor conexe.

În exercitarea atribuției de organizare și administrare a registrelor naționale, O.R.D.A realizează înscriere în următoarele registre:

  1. Registrul Național al Operelor (R.N.O).
  2. Registrul Național al Fonogramelor (R.N.F).
  3. Registrul Național al Videogramelor (R.N.V).
  4. Registrul Național al Programelor pe Calculator (R.N.P.C).
  5. Registrul Național al Multiplicatorilor (R.N.M).
  6. Registrul Național al Copiei Private (R.N.C.P)

Pentru o persoană fizică sau juridică interesată doar să-și protejeze opera de creație intelectuală creată, se recomandă o înscriere în Registrul Național al Operelor (R.N.O).

Ce presupune o înregistrare în Registrul Național al Operelor (R.N.O)?

O înregistrare în acest registru presupune înregistrarea unor formulare prin intermediul cărora autorul sau autorii operei de creație intelectuală depun spre înregistrare opera creată și, concomitent, declară pe propria răspundere că opera este originală și le aparține.

Ulterior depunerii formularelor, O.R.D.A va emite o adeverință în care se va menționa numărul si data de înregistrare a operei, precum si faptul că aceasta a fost înscrisă în registru în beneficiul autorului/autorilor.

Ce format este necesar pentru o înregistrare în Registrul Național al Operelor ( R.N.O)?

În funcție de opera în cauză, Oficiul acceptă opera în format de hârtie sau electronic (doar CD sau DVD).

De asemenea, având în vedere recenta digitalizare a Oficiului, ca o alternativă a depunerii operei în format de hârtie, opera se poate înregistra și în format PDF prin intermediul portalului O.R.D.A.

Ce opere se încadrează în noțiunea de „operă de creație intelectuală” și implicit sunt susceptibile de o înregistrare în Registrul Național al Operelor (R.N.O)?

În acest registru se pot înregistra opere precum cărți, culegeri, albume de modă, planuri de arhitectură, rețete culinare, portofolii de mobilă etc.

Singurele condiții imperative ce trebuie îndeplinite pentru ca o înregistrare în Registrul Național al Operelor (R.N.O) să beneficieze de eficacitate, sunt originalitatea și depunerea formularelor în conformitate cu toate cerințele de fond și formă impuse de Oficiu.

De asemenea, este important de avut în vedere și art. 204 din Legea 8/1996, republicată, care atribuie înregistrării un caracter facultativ și, de asemenea, menționează că printr-o înregistrare la O.R.D.A nu se constituie drepturi, ci doar mijloace de probă.

În ceea ce privește înregistrarea fonogramelor și a videogramelor în Registrul Național al Fonogramelor (R.N.F) și Registrul Național al Videogramelor (R.N.V), se impun de asemenea o serie de precizări.

Ce presupune o înregistrare în Registrul Național al Fonogramelor (R.N.F) și Registrul Național al Videogramelor (R.N.V)?

O înregistrare în aceste registre presupune de asemenea înregistrarea unor formulare, dar, spre deosebire de înregistrarea unei opere, înregistrarea fonogramelor sau videogramelor în aceste registre se poate realiza doar în beneficiul unei persoane juridice sau persoane fizice autorizate.

De asemenea, menționăm cu această ocazie că în ceea ce privește înregistrarea în Registrul Național al Fonogramelor (R.N.F), O.R.D.A va emite un certificat de înregistrare, nu o adeverință.

În cazul înregistrării în Registrul Național al Fonogramelor (R.N.F) și Registrul Național al Videogramelor (R.N.V)se vor emite marcaje holografice?

Desigur, aceste marcaje se vor emite în 3 zile lucrătoare prin depunerea unor formulare distincte.

Pentru înregistrarea unui program pe calculator, avem la dispoziție Registrul Național al Programelor pe Calculator (R.N.P.C).

Ce presupune o înregistrare în Registrul Național al Programelor pe Calculator (R.N.P.C)?

O înregistrare în acest registru presupune depunerea unor formulare dar, asemenea înregistrării fonogramelor și videogramelor, înregistrarea programelor de calculator se poate realiza doar în beneficiul unei persoane juridice sau persoane fizice autorizate.

Ulterior înregistrării, O.R.D.A va emite un certificat de înregistrare.

Ce format este necesar pentru o înregistrare în Registrul Național al Programelor pe Calculator (R.N.P.C)?

În acest caz, Oficiul acceptă programul de calculator doar în format de CD sau DVD, la momentul actual nefiind posibilă înregistrarea prin intermediul portalului O.R.D.A.

În ceea ce privește înregistrarea operatorilor care multiplică, sau intermediază servicii de multiplicare în afara României, de fonograme, videograme sau programe pentru calculator pe discuri optice, casete audio ori casete video, după caz, destinate distribuirii către public, se impune înregistrarea în Registrul Național al Multiplicatorilor (R.N.M).

Ce presupune o înregistrare în Registrul Național al Multiplicatorilor (R.N.M)?

Înscrierea în acest registru presupune de asemenea depunerea unor formulare, dar, ca o particularitate față de celelalte înscrieri de competența O.R.D.A, în acest caz se va elibera o autorizație.

Menționăm cu această ocazie că operatorii economici care multiplică propriile fonograme, videograme și programe pentru calculator, exceptate potrivit prevederilor art. 31 din Ordonanța nr. 25/2006, nu au obligația să se înregistreze în Registrul Național al Multiplicatorilor (R.N.M).

În ultimul rând, menționăm și Registrul Național al Copiei Private (R.N.C.P).

Ce presupune o înregistrare în Registrul Național al Copiei Private (R.N.C.P)?

Înscrierea în acest registru se realizează de asemenea doar în beneficiul unei persoane juridice sau persoane fizice autorizate, prin depunerea unor formulare.

În ceea ce privește acest gen de înscriere, O.R.D.A soluționează dosarul în termen de 5 zile lucrătoare și eliberează un certificat.

Operațiunile de înscriere/înregistrare în registrele O.R.D.A, cu excepția celor referitoare la Registrul Național al Multiplicatorilor (R.N.M), pot fi realizate de asemenea în regim de urgență în termen de cel mult două zile lucrătoare, în urma unei cereri în acest sens.

Dacă doriți să vă protejați operele printr-o înregistrare la Oficiul Român pentru Drepturi de Autor (O.R.D.A), Agenția Tas vă stă la dispoziție prin serviciul de înregistrări drepturi de autor, serviciu care include atât consultanță cât și depunerea dosarului.

În acest sens, vă rugăm să ne contactați prin următoarele date de contact: office@agentiatas.ro , Tel. 0745160163.