+40 745 160 163

Protejarea proprietății intelectuale pentru produsele vândute pe eMAG.

Începutul eMAG a fost marcat de activitatea unui mic magazin online specializat în produse electro-IT. După 20 de ani de evoluție, eMAG s-a transformat într-o platformă universală de shopping, unde clienții pot achiziționa orice își doresc din milioanele de produse disponibile, oricând și oriunde au nevoie. De la electrocasnice la fashion, de la produse pentru casă și grădină la jucării pentru copii, de la produse pentru curățenia casei la cosmetice, de la accesorii auto la produse pentru animalele de companie, clienții pot alege dintre cele peste 10 milioane de produse vândute direct de eMAG sau de către partenerii săi prin eMAG Marketplace.

Acest articol este destinat vânzătorilor de pe eMAG care doresc să afle cum își pot proteja produsele pe această platformă din punct de vedere al proprietății intelectuale. Răspunsul scurt este: prin înregistrarea creațiilor ca desene/modele industriale. În rândurile următoare, vom explica ce sunt desenele/modelele industriale, procedura de înregistrare și beneficiile acestei înregistrări.

  1. Definiție

Ce este un DESEN?

 Un desen reprezintă aspectul exterior al unui produs sau al unei părți a acestuia, redat în două dimensiuni. Acesta rezultă din combinația principalelor caracteristici, în special linii, contururi, culori, formă, textură și/sau materiale, și/sau ornamentația produsului.

Ce este un MODEL?

 Un model reprezintă aspectul exterior al unui produs sau al unei părți a acestuia, redat în trei dimensiuni. Acesta rezultă din combinația principalelor caracteristici, în special linii, contururi, culori, formă, textură și/sau materiale, și/sau ornamentația produsului.

Reprezentarea unui desen industrial are o formă plană, 2D, în timp ce un model industrial are o formă tridimensională.

Definiția europeană este similară: conform regulamentului privind desenele și modelele industriale comunitare, prin „desen sau model industrial” se înțelege aspectul întregului produs sau al unei părți a acestuia, rezultat din caracteristicile, în special, ale liniilor, contururilor, culorilor, formei, texturii și/sau materialelor produsului și/sau din ornamentația acestuia.

Ambalajele atractive, forma originală a produsului sau un design inovator fac ca produsele să iasă în evidență și influențează consumatorii la fel de mult ca notorietatea sau prețul produsului. Companiile sunt conștiente de această tendință și, prin urmare, sunt dispuse să investească în desene și modele de înaltă calitate, dar mai ales în protejarea acestora. Desenele și modelele industriale sunt utilizate într-o gamă largă de bunuri, cum ar fi jucării, aparate de uz casnic, mobilier, mașini etc.

  1. Recomandarea noastră: Calea rapidă către protecția eficientă a produselor

Recomandăm înregistrarea desenelor/modelelor la EUIPO (Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală) din mai multe motive. În primul rând, taxele sunt accesibile, iar protecția se extinde nu doar în România, ci în toate cele 27 de țări ale Uniunii Europene. În prezent, taxa EUIPO pentru înregistrarea unui desen sau model comunitar este de 350 de euro. Dacă doriți să înregistrați mai multe desene sau modele din aceeași clasă, acestea se pot depune într-o singură cerere, oferind multiple avantaje: taxele scad pentru al doilea și următoarele desene/modele: 175 de euro pentru fiecare desen/model de la al doilea până la al zecelea și 80 de euro pentru fiecare desen/model de la al unsprezecelea încolo.

De exemplu, dacă vindeți aparate de iluminat cu designuri diferite și doriți să înregistrați 20 de desene/modele, taxa finală la EUIPO va fi de 2725 de euro. Deși la prima vedere poate părea o sumă semnificativă, privind imaginea de ansamblu, beneficiile sunt considerabile. Veți avea protecție în 27 de țări, fiind titular exclusiv al acelor desene/modele. Aceasta înseamnă că fără acordul dumneavoastră, alți comercianți nu pot vinde produse cu design identic sau foarte similar. În consecință, veți beneficia de venituri semnificative, iar șansele ca această investiție într-un desen/model înregistrat să se întoarcă sunt mari. Procedura de înregistrare este simplă și rapidă, putând obține certificatul chiar în câteva zile după depunerea cererii.

  1. Beneficiile înregistrării desenelor/modelelor pentru comercianții de pe eMAG

Un desen sau model industrial comunitar înregistrat  conferă drepturi exclusive asupra aspectului exterior al unui produs sau al unei părți a acestuia. Aceste drepturi includ caracteristicile liniilor, contururilor, culorilor, formei, texturii și/sau materialelor produsului și/sau ornamentația acestuia. Înregistrarea conferă o mare siguranță în cazul unei încălcări. Un desen sau model industrial înregistrat este valabil inițial timp de 5 ani de la data depunerii și poate fi reînnoit pentru perioade de 5 ani, până la un maxim de 25 de ani.

Existența unui desen sau model comunitar înregistrat conferă titularului dreptul exclusiv de a-l utiliza și de a împiedica orice terță parte să îl folosească fără consimțământul său. Dacă cineva utilizează desenul sau modelul fără acordul dumneavoastră, puteți lua măsuri legale. În primul rând, puteți dovedi la eMAG că sunteți titularul desenului/modelului înregistrat și astfel puteți opri orice alt comerciant de pe platformă să vândă un produs identic cu al dumneavoastră pentru care aveți protecție.

Așadar, deținerea dreptului exclusiv asupra desenului/modelului înseamnă un câștig foarte mare pentru titular, protejând astfel investiția și maximizând profitul.