Componenta de inovare din cadrul programului de finanțare “Femeia Antreprenor 2024”

În data de 01.03.2024, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a publicat în consultare un proiect cu titlul  „Programul național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM”, pe scurt Femeia Antreprenor- 2024.

Acest program este similar cu programul de finanțare „Femeia Antreprenor 2022”,  păstrându-se  mențiunea referitoare la componenta de inovare aferentă proiectului, pentru care se acordă 5 puncte.

In cadrul acestui program de finanțare  „Femeia Antreprenor 2024” se solicită ca aplicantul să prezinte la momentul înscrierii proiectului dovada înregistrării la OSIM sau la EUIPO a unui drept de proprietate industrială.

Criterii aferente componentei de inovare a proiectului4
Prezintă la momentul înscrierii dovada înregistrării la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) și / sau la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) a unui drept de proprietate industrială. 5  
NU prezintă la momentul înscrierii dovada înregistrării la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) și / sau la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) a unui drept de proprietate industrială. 0  

Dacă la înscrierea pentru programul de finanțare  „Femeia Antreprenor 2022”  se solicita doar o declarație pe propria răspundere că la data decontului solicitantul va deține un  drept de proprietate industrială, în prezent în cadrul proiectului „Femeia Antreprenor 2024” se solicită dovada deținerii unui drept de proprietate industrială la momentul înscrierii, ceea ce inseamnă că aplicantul/societatea comercială trebuie să dețină un drept de proprietate industrială.

Un alt aspect de noutate din cadrul programului de finanțare „Femeia Antreprenor 2024” este faptul că se acordă posibilitatea înregistrării unui drept de proprietate industrială și la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală ( EUIPO), ceea ce va oferi solicitantului un drept de proprietate industrială în 27 de țări din Uniunea Europeană, inclusiv România.

Pentru a obține punctaj maxim la acest proiect, adică 100 de puncte,  aplicantul trebuie să dețină la data înscrierii proiectului dovada înregistrării la OSIM sau la EUIPO a unui drept de proprietate industrială.

În acest sens consider că este important de menționat care sunt drepturile de proprietate industrială și care sunt condițiile pentru a fi proprietarul unui astfel de drept.

Drepturile de proprietate industrială sunt: mărcile, indicațiile geografice, brevetele, desene/modele înregistrate la Oficiul de Stat pentru Invenții si Mărci ( OSIM) sau la EUIPO.

Cel mai rapid mod de a fi proprietarul unui drept de proprietate industrială este înregistrarea unei mărci sau desen/model la EUIPO.

Procedura de înregistrare la EUIPO este mai scurtă decât la OSIM, respectiv 4 luni în cazul mărcilor și 2 luni în cazul desenelor/modelelor.

Procedura de înregistrare a unei mărci la OSIM durează minim 8 luni de la data depunerii cererii de marcă, iar pentru obținerea certificatului de marcă este nevoie de încă 1 sau 2 luni.

Taxele pentru înregistrarea unei mărci la nivel european sunt mai mari decât taxele pentru înregistrarea unei mărci la OSIM, însă EUIPO prin programul de finanțare „Ideas Powered for Business” acordă fonduri IMM-urilor care își înregistrează mărci/desene, prin care se rambursează 75% din taxa EUIPO, atât în cazul mărcilor cât și desenelor/modelelor.

Recomandarea noastră către antreprenoarele care doresc să depună proiect în cadrul programului „Femeia Antreprenor 2024”  este să aplice pentru înregistrare marcă europeană ( EUIPO) cu obținerea de ramburs de 75% din taxa EUIPO (prin programul de finanțare „Ideas Powered for Business”). În acest fel costurile pentru marca europeană ( cu solicitare ramburs) ajung să fie similare cu cele de la OSIM, însă protecția oferită este in 27 de țări din UE, inclusiv România.

Foarte multe antreprenoare au demarat deja procedura de obținere a dreptului de proprietate industrială de la EUIPO,  astfel incât să se asigure că vor obține până la la data înscrierii proiectului „Femeia Antreprenor 2024” certificatul de înregistrare marcă sau desen.

Ce se poate înregistra ca marcă la OSIM sau la EUIPO?

Este important de știut că pot fi înregistrate ca marcă: cuvinte, combinații de cuvinte, logo-uri,  litere sau numere, ambalajul unui produs, forma unui produs, simboluri sau orice poate fi reprezentat într-o anumită formă, cu condiția să fie unic.

Pentru proiectul Femeia Antreprenor 2024 este recomandat ca solicitantul să își înregistreze un nume sau logo inovativ și fantezist, tocmai pentru că procesul de înregistrare a mărcii sa fie unul sigur, fără opoziții sau alte refuzuri din partea OSIM sau EUIPO.

Pentru a evita eventuale refuzuri din partea OSIM sau EUIPO, opoziții de la persoane interesate/competitori, Agenția Tas face o verificare minuțioasă a denumirii sau logo-ului care se dorește a fi înregistrat la OSIM sau la EUIPO.

Dacă aveți nevoie de asistență sau reprezentare in vederea inregistrării unei mărci la OSIM sau EUIPO , Agentia Tas vă stă la dispoziție la adresa de mail: office@agentiatas.ro sau la numărul de telefon: 0745160163.