+40 745 160 163

fonduri europene inregistrare marca
fonduri europene inregistrare marca

2024: Ultima oportunitate pentru a beneficia de fonduri europene în vederea înregistrării de mărci la OSIM sau EUIPO

În anul 2023,  35.000 de întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) europene au aplicat la Fondul pentru IMM-uri „Ideas Powered for Business”.  Numărul record de solicitanți subliniază o conștientizare crescută și un interes sporit pentru drepturile de proprietate intelectuală în rândul acestor firme. Un alt fapt remarcabil este că 78% dintre solicitanții la Fondul pentru IMM-uri „Ideas Powered for Business” au participat pentru prima dată, arătând astfel un interes tot mai crescut pentru proprietatea intelectuală în rândul noilor întreprinderi.

Anul 2024 reprezintă ultima oportunitate de a solicita aceste fonduri. Dacă dețineți o marcă, un desen, un model sau un brevet, acum este momentul crucial să aplicați. Fondul pentru IMM-uri 2024 se deschide în data de 22 ianuarie, oferindu-vă ultima șansă de a beneficia de sprijinul financiar pentru protejarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Ce sunt aceste fonduri?

Fondul pentru IMM-uri oferă sprijin financiar întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) cu sediul în Uniunea Europeană pentru protecția drepturilor de proprietate intelectuală, respectiv pentru înregistrarea de mărci, desene și brevete la OSIM sau EUIPO. IMM-urile pot solicita vouchere care le vor oferi acces la o rambursare parțială a taxelor plătite la OSIM sau la EUIPO.

Când pot aplica?

Perioada de depunere a cererilor este 22 ianuarie 20246 decembrie 2024.

Fondul pentru IMM-uri 2024 dispune de fonduri limitate, fiind distribuite pe principiul „primul venit, primul servit”. În cazul în care aceste fonduri se epuizează înainte de data limită, cererile vor fi închise anticipat. Pentru a vă asigura că aplicația voastră este procesată, este recomandat să depuneți cererea cât mai curând posibil.

Cine poate aplica?

Toate IMM-urile stabilite în UE sunt eligibile pentru a solicita o subvenție. Proprietarii, angajații autorizați sau reprezentanții externi (avocat, consultant, consilier în domeniul proprietății intelectuale) pot depune cereri. Un reprezentant este definit ca orice terță parte, persoană fizică sau juridică, care este autorizată în mod corespunzător de către IMM pentru a o reprezenta legal.

În cazul în care întreprinderea care depune cererea de finanțare la Fondul pentru IMM-uri recurge la serviciile unui reprezentant extern, la completarea formularului electronic de cerere trebuie să se prezinte o „declarație pe proprie răspundere”, semnată de ambele părți.

Cât se rambursează în 2024?

1. Pentru mărci comerciale și desene/modele:

Rambursarea a 75% din taxele de depunere a cererilor de înregistrare a mărcilor și/sau a desenelor și modelelor industriale depuse la EUIPO, a taxelor pentru clasele suplimentare și a taxelor de examinare, înregistrare, publicare și amânare a publicării.

Rambursarea a 75% din taxele de depunere a cererilor de înregistrare a mărcilor și/sau a desenelor și modelelor industriale naționale (OSIM) sau regionale, a taxelor suplimentare pentru clase și a taxelor de examinare, înregistrare, publicare și amânare a publicării.

Suma maximă rambursabilă pentru fiecare IMM este de 1000 EUR, pentru toate activitățile legate de mărci, desene și modele.

2. Pentru brevete:

Rambursarea a 75% din taxele pentru un „Raport de cercetare documentară”. Raportul, anterior unei cereri de brevet, se realizează la nivel mondial și trebuie să fie efectuat de un oficiu național de proprietate intelectuală al unui stat membru al UE.

Rambursarea a 75% din taxele de acordare prealabilă a brevetului (depunere, cercetare și examinare), de acordare și de publicare pentru protecția națională într-un stat membru UE.

Rambursarea a 75% din taxele de depunere și de cercetare pentru brevetele europene depuse la Oficiul European de Brevete (EPO).

Anul acesta, cheltuielile juridice pentru redactarea și depunerea unei noi cereri de brevet european vor fi rambursate în proporție de 50% până la un maxim de 2000 EUR.

Suma maximă rambursabilă pentru fiecare IMM este de 3500 EUR pentru toate activitățile legate de brevete.

3. Pentru soiurile de plante comunitare:

Rambursarea a 75% din taxa de depunere online a cererii pentru o protecție comunitară a soiurilor de plante (la nivelul UE).

Suma maximă rambursabilă pentru fiecare IMM este de 1500 EUR pentru o depunere online a cererii.

Dacă aveți nevoie de asistență în obținerea de fonduri pentru IMM-uri în vederea înregistrării mărcii la OSIM sau la EUIPO, completați formularul din website-ul nostru sau contactați-ne la numărul de telefon: 0745160163.