+40 745 160 163

Linii în logo: confruntarea dungilor iconice Adidas cu LIV Golf

Pe 18 septembrie 2023, Adidas, gigantul mondial al îmbrăcămintei sportive, a depus o opoziție împotriva LIV Golf, o ligă de golf din Arabia Saudită, într-o dispută privind cinci mărci comerciale. Procesul se axează pe presupusa asemănare dintre “L” din logo-ul LIV și renumita marcă cu  “trei dungi” a Adidas. Compania germană susține că logo-ul LIV “încorporează trei dungi într-o manieră care creează confuzie cu mărcile Adidas în ceea ce privește aspectul și impresia comercială generală“.

Celebrul logo Adidas are trei dungi, iar diversele lor forme de produse – de la articole de încălțăminte la sticle de apă, șepci și multe altele – le încorporează adesea. Între timp, logo-ul LIV este în formă de “L”, prezentând trei dungi între patru linii negre groase.

Adidas susține că similitudinea dintre logo-uri ar putea determina consumatorii să creadă că există o legătură între cele două, ceea ce ar putea afecta reputația mărcii Adidas și ar putea duce la diluarea mărcii sale. Această mișcare face parte din eforturile consecvente ale Adidas de a-și proteja drepturile de proprietate intelectuală, reflectând abordarea companiei de a-și proteja marca emblematică.

Opoziția se bazează pe natura distinctivă a siglelor, în special în industria sportului, unde siglele joacă un rol esențial în identificarea echipelor și a sportivilor pe o piață extrem de competitivă. Caracterul distinctiv al unui logo ajută entitățile să iasă în evidență, iar în acest caz, Adidas susține că similitudinea dintre emblematicele sale “trei dungi” și logo-ul “L” al LIV Golf ar putea duce la confuzie în rândul consumatorilor și ar putea avea un impact asupra afacerii Adidas.

Experții au intervenit, sugerând că, deși Adidas își apără viguros marca, probabilitatea de succes în acest caz ar putea fi redusă. Cel mai probabil rezultat ar putea implica o înțelegere, limitând utilizarea logo-ului “L” pe anumite produse, un compromis care ar putea atenua asemănarea cu marca comercială a Adidas.

Adidas are o istorie de apărare feroce a elementelor mărcii sale, contestând chiar și detalii de design aparent minuscule. În trecut, s-au opus unor mărci comerciale, precum logo-ul Black Lives Matter, contestând prezența a trei linii galbene orizontale sub numele organizației. În mod similar, în cazul ELEAGUE, Adidas și-a exprimat îngrijorarea cu privire la stilizarea literei “E” folosind trei linii înclinate în loc de litera completă. Acest model sugerează o interpretare largă a controlului mărcii, în care Adidas pare să caute autoritate asupra oricărei reprezentări care implică trei linii în branding.

Rezultatul procedurii de opoziție va depinde de gradul de similitudine dintre logo-uri și de faptul dacă Oficiul pentru Brevete și Mărci al Statelor Unite ale Americii va constata că există o probabilitate reală de confuzie pentru consumatori. În timp ce atât Adidas, cât și LIV Golf activează în industria sportului profesionist, preocupările legate de confuzia publică între logo-uri sau companii rămân un punct de dispută în această opoziție.

Opoziția rămâne în curs de desfășurare, LIV Golf a avut termen până la 28 octombrie 2023 pentru a răspunde la ea. Pe măsură ce procedurile continuă, cazul ridică întrebări cu privire la limitele aplicării mărcii comerciale și la linia fină dintre protecție și exagerare în ceea ce privește apărarea mărcilor iconice.

În concluzie, dacă vă pregătiți să depuneți o marcă și doriți să evitați astfel de opoziții, este crucial să urmați practici care să asigure originalitatea și unicitatea designului. Evitarea elementelor generice, crearea unui logo distinct și diferit de al competitorilor, atenția la tipografie și paleta de culori, împreună cu primirea de feedback și revizii, constituie pași esențiali. În plus, o investigație riguroasă a drepturilor de autor și a mărcilor înregistrate este crucială pentru a evita potențialele opoziții. Aderarea la aceste practici vă protejează atât creativitatea, cât și investiția în marca dvs

Dacă sunteți în căutarea unor specialiști în domeniul proprietății intelectuale care să vă asiste în procesul de înregistrare a mărcii, Agenția TAS vă stă la dispoziție la adresa de e-mail: office@agentiatas.ro și la +40745160163.