+40 745 160 163

twitter x
twitter x

Schimbarea radicală a Twitter: De la pasărea albastră la „X”

La începutul lunii august, aproape 500 de milioane de utilizatori ai platformei Twitter s-au confruntat cu o situație confuză – icon-ul imediat recunoscut, cu pasărea albastră pe fundal alb, a dispărut, fiind înlocuit de un pătrat negru cu o literă „X” albă. Decizia de a face această schimbare a fost luată de către Elon Musk, CEO-ul companiei. Cu toate acestea, este de întrebat dacă Musk a luat în considerare toate aspectele legate de mărci comerciale înainte de a lua această hotărâre.

Rebrandingul Twitter în X este unul dintre cele mai discutate evenimente legate de mărci din acest an, deoarece renunțarea la o marcă comercială global recunoscută și protejată în favoarea unei noi este cu adevărat fără precedent.

De-a lungul anilor, logo-ul cu pasărea albastră Twitter a devenit un simbol recunoscut global, sinonim cu platforma de socializare. El se bucură de protecție și recunoaștere în întreaga lume, devenind un activ valoros pentru companie. În plus, față de logo-ul cu pasărea albastră, Twitter deține o vastă colecție de mărci comerciale, inclusiv cuvinte și expresii, cum ar fi “TWEET”, “RETWEET”, “TWEETDECK”, “TWEETSTORM” și multe altele. Prin urmare, întrebarea care se pune este: de ce o companie care a investit timp și resurse financiare considerabile în branding și publicitate pentru a deveni o marcă recunoscută la nivel mondial ar schimba brusc numele într-o singură literă, „X”?

Elon Musk a explicat recent de ce a decis să redenumească Twitter în X și a subliniat că este mai mult decât o simplă schimbare de nume. În schimb, acest lucru reprezintă planurile sale de a crea o „aplicație pentru tot”,  de la cumpărături la comunicare și divertisment.

Specialiștii în branding din toată lumea au reacționat rapid, condamnând această schimbare bruscă a numelui Twitter-ului, considerând-o prea abruptă și potențial distructivă pentru valoarea de marcă a companiei. Acest lucru se datorează faptului că chiar și modificările minore ale numelui sunt considerate a fi riscante. De exemplu, Kentucky Fried Chicken a efectuat o schimbare oficială de nume în KFC, iar Pepsi a evoluat de la Pepsi-Cola. Pentru ambele ajustări de succes, a fost necesară o perioadă de timp și o gestionare atentă.

Indiferent de înțelepciunea deciziei de a renunța brusc la o marcă bine stabilită de mai bine de 15 ani, ar fi fost recomandat ca echipa lui Musk să efectueze o căutare de marcă înainte de a merge mai departe cu redenumirea. O cercetare în legătură cu mărcile este întotdeauna o acțiune inteligentă atunci când se pregătește înregistrarea unei mărci comerciale, deoarece permite solicitantului să compare noua sa marcă cu cele existente.

Mai mult, el poate deduce dacă marca sa ar putea provoca litigii costisitoare sau chiar confuzii simple în rândul consumatorilor, afectând astfel afacerea lor. De exemplu, dacă compania cunoscută anterior ca Twitter ar fi efectuat o căutare de marcă pentru X, ar fi găsit mii de mărci care utilizează litera X, multe dintre acestea având o stilizare similară în alb și negru și fiind asociate cu software sau alte tehnologii digitale.

Așadar, există o probabilitate crescută că X va trebui să se confrunte în viitorul apropiat cu procese costisitoare de încălcare a mărcilor comerciale. Doar la EUIPO, există deja 262 de mărci înregistrate cu litera „X”.

În final, decizia de a schimba marca Twitter rămâne una discutabilă. Va fi interesant de urmărit cum va evolua această poveste și cum va afecta reputația și poziționarea Twitter în industrie și în ochii utilizatorilor săi.