marcă comercială
marcă comercială

Două visuri, un singur nume. Puterea numelui ca marcă comercială

Atât în legislația română, cât și în cea europeană este prevăzut faptul că poate constitui o marcă orice semn, în special cuvinte, inclusiv numele de persoane sau desenele, literele, cifrele, culorile, forma produsului sau a ambalajului său, precum și sunete, cu condița ca astfel de semne să fie în măsură să distingă produsele sau serviciile unei întreprinderi de cele ale altor întreprinderi și să fie înregistrate la OSIM (în cazul mărcilor naționale) sau la EUIPO (în cazul în care se dorește protecție pe tot teritoriul Uniunii Europene).

În numeroase țări, definiția mărcii comerciale și condițiile prevăzute pentru dobândirea acesteia sunt identice sau similare cu cele descrise mai sus. Miza este aceeași peste tot: mărcile înregistrate pot fi folosite pentru a-i împiedica pe alții să folosească mărci similare cu cele ale titularilor anteriori, care ar putea duce la confuzia consumatorilor.

În următoarele rânduri vom prezenta o cauză captivantă, între două artiste, o creatoare de modă și o cântăreață. Ele doreau ca numele lor, devenind marcă comercială, să protejeze tot ce au construit în afaceri prin arta lor.

Katie și Katy, femeile din spatele mărcilor

Katie Jane Perry (născută la 30 decembrie 1980) este o creatoare de modă australiană născută în Anglia. Marca ei a început în piețele Paddington și a continuat cu un magazin în Sydney, brandul fiind la sfârșitul anului 2006. În septembrie 2008, Perry a depus o cerere de înregistrare a mărcii sale, care a fost aprobată în mod oficial ca marca înregistrată cu numărul 1264761 în Jurnalul Oficial Australian al Mărcilor, la 29 ianuarie 2009. În iunie 2009, ea a lansat Studioul Katie Perry în Mosman, New South Wales.

Katheryn Elizabeth Hudson (născută la 25 octombrie 1984), cunoscută sub numele profesional Katy Perry, este o cântăreață, compozitoare și personalitate de televiziune americană. Cântăreața își vinde marfa, marca Katy Perry,  cu ocazia turneelor, însă acestea se pot găsi și în magazine online sau fizice, peste tot în lume.

Cauza Katie Perry contra Katy Perry

Lupta dintre vedeta pop și creatoarea de modă australiană pentru numele omofon a început în 2008, când Katie Jane Perry a depus cerere de înregistrare a mărcii „Katie Perry„ în Australia. O firmă de avocați specializați în proprietate intelectuală din Brisbane, care acționează pentru cântăreața americană Katy Perry, a depus o cerere la IP Australia pentru a se opune noii mărci, pe care mai târziu au retras-o.

Însă, conflictul cauzat de utilizarea numelui ca marcă nu s-a oprit aici. În octombrie 2019, Katie Perry a inițiat o procedură legală împotriva cântăreței pentru încălcarea mărcii în Australia. Perry susține că celebra cântăreață a ignorat drepturile sale în ceea ce privește marca înregistrată și, în ciuda faptului că era pe deplin conștientă de aceste drepturi, cântăreața a folosit „KATY PERRY” ca marcă comercială cu ocazia turneelor din această țară pentru a vinde haine și alte produse cu aceeași descriere.

Mai departe, Perry susține că marca solistei, „KATY PERRY”, este substanțial identică sau înșelător de similară cu marca sa, „KATIE PERRY”, care este înregistrată pe Clasa 25 conform clasificării de la Nisa, pentru articole de îmbrăcăminte.

Judecătorul australian din cauză, Brigitte Markovic, a fost de acord că hainele vândute pentru turneul australian al lui Katy din 2014 au încălcat marca „KATIE PERRY”. Cu toate acestea, judecătorul a constatat că numele Katy Perry, care e în același timp și marcă, a fost folosit cu bună-credință și cântăreața nu datorează nicio compensație personală designerului. Cu toate acestea, compania vedetei trebuie să plătească despăgubiri, care urmează să fie stabilite.

Aceasta este o poveste despre două femei, două visuri adolescentine și un singur nume”, a spus Markovic în hotărâre.

Victorie într-un caz „David și Goliat”

Acest câștig de cauză, chiar dacă s-a judecat în cealaltă parte a lumii, este o victorie pentru orice afacere mică, pentru orice persoană fizică sau juridică care deține o marcă de nume și este îngrijorată de apariția unui „Goliat”, al cărui nume este mai puternic pe piață. Însă dreptatea nu se uită la faima părților în cauză, ci la lege.

După victorie, creatoarea de modă Katie Perry, a declarat următoarele: „Curtea Federală a Australiei a publicat decizia prin care am câștigat cea mai mare bătălie din cariera mea în afaceri, „cazul David și Goliat” – acțiunea mea în justiție împotriva cântăreței Katy Perry și a companiilor sale, pentru încălcarea mărcii mele Katie Perry în Australia – pe care o dețin din 29 septembrie 2008. [..] Mi s-a spus că sunt naivă și oportunistă – dar acestea sunt pur și simplu trăsături ale antreprenorilor care încearcă să pună pe picioare o afacere de început. Acesta este un câștig pentru întreprinderile mici. Nu numai că am luptat pentru mine, dar am luptat și pentru micile întreprinderi din această țară, multe dintre ele înființate de femei, care se pot confrunta cu entități de peste hotare care au o putere financiară mult mai mare.”

Dacă doriți să realizați înregistrarea unei mărci, Agenția TAS vă ghidează pe tot parcursul procesului printr-o echipă de specialiști în domeniul proprietății intelectuale.