O marcă UE, adică o marcă înregistrată la nivelul Uniunii Europene prin intermediul Biroului pentru Proprietate Intelectuală a Uniunii Europene (EUIPO) poate constitui orice semn, în special cuvinte, incluzând nume de persoane, dar și desene, litere, cifre, culori, forma produsului sau a ambalajului său sau sunete.
Aceste semne/denumiri trebuie să fie capabile să distingă produsele sau serviciile unei întreprinderi de cele ale altor întreprinderi, iar reprezentarea lor în Registrul Mărcilor Uniunii Europene trebuie să permită stabilirea cu claritate și corectitudine a obiectului protecției conferit titularului mărcii.
Opoziția la o marcă UE
Persoanele fizice sau juridice și entitățile de drept public pot întâmpina diferite obstacole în procesul de înregistrare a mărcii. Unul dintre acestea este opoziția făcută împotriva cererii lor de înregistrare la EUIPO.
Opoziția este o procedură care implică două aspecte. Astfel, acest demers permite opozantului să își protejeze marca UE anterioară sau alte drepturi legate de ea împotriva unei noi cereri de înregistrare, în fața unui solicitant care a depus o cerere de înregistrare a unei mărci UE.
Cine și pe ce motiv poate face opoziție?
După cum am menționat anterior, procedura de opoziție implică două părți, dintre care unul este opozantul. Acesta poate fi titularul unei mărci anterioare sau al altor drepturi, dar și un reprezentant al acestuia.
Printre motivele pentru care se poate face opoziție se numără:
- Marca care se dorește a fi înregistrată este identică cu o marcă anterioară a opozantului și produsele sau serviciile pentru care marca a fost solicitată sunt identice cu cele ale acestei mărci anterioare.
- Existența unui risc de confuzie pe teritoriul în care este protejată marca anterioară a opozantului din cauza identității sau asemănării mărcii solicitate cu marca anterioară și din cauza identității sau asemănării produselor sau serviciilor pe care le desemnează cele două mărci.
- Deținerea de către opozant a unei mărci UE anterioare care se bucură de un renume în Uniune sau a unei mărci naționale care, în mod similar, are un anumit prestigiu în respectivul stat membru, iar marca solicitată este identică sau similară cu cea anterioare. În acest caz, produsele sau serviciile pentru care se depune cererea pot fi identice, similare sau diferite de cele pentru care a fost înregistrată marca anterioară. Mai mult, opoziția este posibilă și atunci când utilizarea fără un motiv întemeiat a mărcii solicitate ar genera un profit necuvenit de pe urma caracterului distinctiv sau a renumelui mărcii anterioare sau ar aduce prejudicii acestuia.
Motivele de opoziție anterioare, precum și multe altele, sunt enumerate în art. 8 din Regulamentul (UE) 2017/1001 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 iulie 2017 privind marca Uniunii Europene.
Aspecte importante privind procedura de opoziție
În cadrul procedurii de opoziție în fața Oficiului European al Proprietății Intelectuale există un interval de timp în interiorul căruia trebuie acționat: opozantul poate depune un formular de opozitie în termen de 3 luni de la publicarea cererii de înregistrare a mărcii UE.
După examinarea opoziției și în cazul în care aceasta este admisibilă, părțile implicate vor fi invitate să trimită informații și dovezi suplimentare pentru a-și susține pozițiile.
În cazul unei opoziții acceptate, cererea de înregistrare a mărcii UE contestată nu va fi înregistrată. În cazul în care opoziția este respinsă, Oficiul va proceda la înregistrarea mărcii UE.
Dacă sunteți în căutarea unor specialiști în domeniul proprietății intelectuale care să vă asiste în procesul de înregistrare a mărcii sau în dosare de opoziții, Agenția TAS vă stă la dispoziție la adresa de e-mail: office@agentiatas.ro și la +40745160163.