Când se poate inregistra marca internaționala?

În contextul în care sunteți interesat din punct de vedere comercial sa va promovați produsele la nivel internațional, aveți la dispoziția dumneavoastră cea mai simpla opțiune, și de asemenea cea mai avantajoasa din punct de vedere financiar, respectiv înregistrarea unei mărci internaționale .

 Ce este o marcă internațională?

 Marca internațională este o marca înregistrată printr-o cerere adresata Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI sau WIPO) care, spre deosebire de marca naționala înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), ne conferă protecție pe plan internațional atât pentru brandul nostru cât și pentru produsele/serviciile acestuia.

De reținut în acest context, este faptul ca o marca internaționala nu se identifica cu o marca comunitara, aceasta din urma oferă protecție doar în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene și se înregistrează prin intermediul Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO).

Ce presupune înregistrarea unei mărci internaționale?

Înregistrarea unei mărci internaționale necesita parcurgerea unei proceduri ce se intinde pe  o durata de aproximativ 12-18 luni, cererea de înregistrare fiind depusa în prima instanța la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) care o trimite ulterior Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (WIPO).

Procedura se poate realiza în concret pe două căi :

  1. Prin intermediul Aranjamentului de la Madrid.
  2. Prin intermediul Protocolului referitor la Aranjamentul de la Madrid.

În cazul în care optam pentru prima cale, respectiv prin intermediul Aranjamentului de la Madrid, o cerință imperativa pentru aceasta procedura este ca brandul nostru sa obțină în prealabila o marca naționala înregistrată (sa avem un certificat de înregistrare a brandului nostru pe teritoriul României).

Calea Protocolului referitor la Aranjamentul de la Madrid nu impune obținerea prealabila unui certificat de marca, acesta presupune o cerere unica adresata WIPO sau OMPI, realizata prin intermediul OSIM, singura condiție imperativa în acest context fiind aceea ca cererea de marca care sa îndeplinească condițiile de constituire a depozitului național reglementar.

Marca internațională ne conferă protecție pentru o perioada de 10 ani, cu posibilitate de reînnoire daca se ține cont de termenele prevazute de lege și sunt achitate taxele aferente reînnoiri.

Agenția de Proprietate Intelectuală TAS este membră a Camerei Naționale a Consilierilor în Proprietate Industrială, acreditată de OSIM și autorizata să reprezinte și să asiste clienții săi, atât persoane fizice cât și juridice, în fața instituțiilor OSIM, EUIPO și WIPO pentru înregistrarea mărcilor naționale, a indicațiilor geografice, cât și a celor europene sau internaționale și va sta la dispoziție în contextul în care aveți nevoie de asistenta de specialitate în acest domeniu. Puteți trimite un mail la adresa: office@agentiatas.ro sau la numărul de telefon: 0745160163.