Termenul de ”non-fungible token”, sau ”NFT” într-un limbaj mai accesibil, face referire la o anumita categorie de bunuri digitale a căror existența este strict legată de platformele de tip blockchain.
Cu ce se diferențiază acest tip de bunuri?
- Nu se bucura de o existența fizica. NFT-urile sunt o categorie de bunuri care nu se bucura de o existența palpabila, ele ”exista” doar în mediul digital, pe un anumit tip de platforme. Având acest caracter, NFT-urile pot fi utilizate pentru a reprezenta o varietate de conținut digital, cum ar fi, de pildă, fotografii, videoclipuri, fișiere audio sau orice alt tip de fișier digital.
- Caracterul nefungibil. Acest lucru presupune că NFT-urile au proprietăți unice, ele nu pot fi replicate sau înlocuite cu ceva similar. Este important de menționat că NFT-urile nu trebuie confundate cu cryptomonedele. NFT-urile pot fi tranzacționate ca cryptomonedele dar nu se identifica cu acestea. Un bitcoin valorează la fel ca oricare alt bitcoin. Nu putem spune același lucru și despre o opera de artă în format digital, aceasta este unica, și valoroasa prin aceasta caracteristica.
Ce presupune deținerea unui NFT din perspectiva drepturilor de proprietate intelectuala și care sunt aspectele de care trebuie sa ținem cont în momentul în care dorim să achiziționăm un NFT?
Deținerea unui NFT înseamnă ca putem dovedi ca avem un bun digital autentic .Practic, avem un fel certificat de autenticitate care atesta faptul ca deținem un anumit bun digital. Astfel, multi cumpărători de NFT-uri le cumpără pur și simplu de dragul dreptului de proprietate, în acest caz putem sa asimilam un NFT cu orice alt obiect de artă sau colecție.
Un alt aspect extrem de important în acest context este faptul ca achiziționarea unui NFT nu ne conferă un drept exclusiv asupra bunului în cauza. Sa zicem ca achiziționăm un NFT care se prezintă sub forma unei opere de artă ( în format digital, bineînțeles), în momentul când achiziționam NFT-ul ce achiziționăm de fapt sunt niște drepturi în legătura cu opera în cauza, nu opera în sine, opera și NFT-ul asociat ei fiind doua chestiuni diferite.
De ce anume beneficiem în momentul în care achiziționăm un NFT, fata de o persoana care deține o copie simpla a operei în cauza ?
Formatul în care opera ne este transferata de către autorul ei. Prin intermediul NFT-ului avem un certificat digital care sa ateste ca opera a fost transmisa de autorului ei către noi, în calitate de proprietari ai NFT-ului.
Creatorul operei de la care provine un NFT va deține în continuare drepturile asupra creației originale. Cu excepția cazului în care aceste drepturi sunt menționate în mod explicit în cadrul unui NFT, cumpărătorul nu primește dreptul de proprietate în mod implicit.
De asemenea, odată ce am cumpărat un NFT, suntem proprietarul unic al acelui bun digital până când decidem să îl vindem la rândul nostru. Cea mai comuna metoda de stocare este într-un wallet /portofel digital (ex : Metamask, Trustwallet etc).
NFT-urile pot fi protejate si prin inregistrarea acestora ca si marci inregistrate, si astfel se elibereaza un certificat de inregistrare a marcii respective.
Daca aveti nevoie de ajutor in inregistrarea unei marci la OSIM sau la nivel international, Agentia Tas va sta la dispozitie la adresa de e-mail: office@agentiatas.ro si la +40745160163.