Începutul anului 2021 a fost, fără îndoială, o perioadă neobișnuită. Suntem încă în mijlocul unei probleme mondiale Covid-19, iar mai multe națiuni sunt încă în stare de urgență. Pentru a ține pasul cu evoluția rapidă a proprietății intelectuale și a mărcilor comerciale în anul 2021 a necesitat o concentrare suplimentară și, în multe cazuri, o restructurare a activității.
Atât datele proceselor de judecată, cât și termenele limită de depunere au fost amânate din cauza pandemiei. Schimbările din mediul juridic, în special în sectorul proprietății intelectuale, vor continua până la sfârșitul anului 2021, și nu numai, deoarece își face apariția o gamă mai largă de schimbări survenite din cauza creșterii rapide a tehnologiei digitale.
Și dacă există o certitudine, aceasta reprezintă faptul că pandemia nu a oprit în totalitate proprietatea intelectuală la nivel mondial, dimpotrivă, acest lucru ne-a împins la mai multă inovare în fiecare sector și la descoperirea de noi tendințe și concepte tehnologice.
Nu toți inventatorii trebuie să fie fizic prezenți la locul de muncă pentru a-și îndeplini responsabilitățile
Organizațiile se gândesc mereu dacă inovatorii trebuie să fie la birou pentru a-și îndeplini sarcinile din cauza reglementărilor impuse la nivel global privind munca de la domiciliu în eforturile de a combate COVID-19. Cu toate acestea, pandemia a demonstrat că nu toți inovatorii trebuie să fie fizic prezenți la locul de muncă. Iată câteva exemple interesante:
- Dezvoltatorilor de software, de exemplu, li s-a permis de mult timp să lucreze de la distanță, iar productivitatea lor a rămas stabilă, dacă nu a crescut, sub COVID-19.
- Când inovatorii au avut nevoie de un cadru științific tangibil, firmele au depus eforturi considerabile pentru a se asigura că inovatorii lor aveau acces la echipamente de protecție personală adecvate și îi țineau acasă pe alți lucrători, astfel încât inovatorii lor să poată opera în siguranță și la fața locului.
Bunuri contrafăcute legate de COVID
Echipamente de protecție personală (EIP)
În anul 2020, au existat multe produse contrafăcute care printre care se enumerau și produse esențiale pentru pandemie legate de EIP (dezinfectanți, detergenți, măști și mănuși), iar acest lucru este prevăzut să aibă continuitate până la sfârșitul anului 2021.
Consilierii de proprietate intelectuală și oficialii de reglementare vamală din întreaga economie globală colaborează activ cu proprietarii de mărci comerciale care au ca domeniu de activitate comerțul și fabricarea de echipamente de protecție personală pentru a diminua contrafacerile și pentru a asigura echipamente de bună calitate pe piață.
Produsele contrafăcute care au legătură cu diminuarea răspândirii COVID-19, respectiv medicamentele contrafăcute, pot avea efecte extrem de dăunătoare oamenilor și s-ar putea considera chiar toxice. Și în cazul în care nu sunt periculoase, probabil că vor fi ineficiente împotriva virusului și vor permite astfel răspândirea în continuare a bolii în rândul maselor.
Din fericire, încă nu s-a auzit de un incident notabil de utilizare a unui vaccin contrafăcut. Totuși, întreaga lume trebuie să rămână atentă și vigilentă.
Proprietatea intelectuală nu mai este un concept străin
Pe măsură ce platformele sociale majore se deschid cu privire la ofertele lor pentru a proteja materialele și datele sensibile și personale, publicul larg este din ce în ce mai interesat de educația în domeniul proprietății intelectuale.
O schimbare substanțială a noii tehnologii de detectare a încălcării de proprietate intelectuală are loc și se dezvoltă în a doua jumătate a anului 2021. Inovatorii militează acum pentru anumite inițiative și se angajează activ cu politicienii din domeniul juridic pentru a adopta o legislație care să susțină soluțiile atât de necesare.
Pentru informatii in domeniul proprietatii intelectuale, consilierii in IP din cadrul Agentie Tas va stau la dispozitie la telefon: 0745160163, sau e-mail: office@agentiatas.ro