+40 745 160 163

halloween proprietate intelectuala
halloween proprietate intelectuala

Halloween-ul și Proprietatea Intelectuală

Halloween-ul este festivalul fantomelor și al creaturilor supranaturale ce are loc pe data de 31 octombrie a fiecărui an. Acest festival are origine celtică și este sărbătorit în principal în SUA și alte țări anglo-saxone. Cel mai recunoscut simbol al Halloween-ului este dovleacul sculptat ce ia forma unei fețe înfricoșătoare, și care este luminat din interior cu ajutorul unei lumânări – jack-o’-lantern.

Primele jack-o’-lanterns au fost făcute din sfeclă roșie și napi, nu din dovleci.

Există multe obiceiuri legate de sărbătorirea Halloween-ului, dintre care cea mai populară este „trick or treat”-ul, în care copiii îmbrăcați în costume înfricoșătoare călătoresc din casă în casă pentru a primi dulciuri.

Printre cele mai populare mărci comerciale de bomboane de Halloween sunt: Brach’s® Candy Corn – marcă înregistrată încă din anul 1949; M&M’s® – marcă înregistrată din anul 1942 si deținută de către Mars, Inc; celebrele bomboare Twizzlers® –  au fost introduse în anul 1929 ca produs al Y&S Candies, Inc. în Pennsylvania.

Cele mai mai cautate produse de Halloween sunt adesea puse în pericol de activitățile terților care doresc să profite de popularitatea acestora prin copierea lor într-o mai mică sau mai mare măsură. Multe dintre aceste produse populare sunt protejate prin drepturi de autor sau drepturi de proprietate intelectuală ceea ce duce în general la cazuri de încălcare a acestor drepturi de către entități care vor să fure sau să beneficieze de un potențial profit.

Antreprenorii care creează produse unice de Halloween, deseori aleg calea cea sigură și își înregistrează produsele și ambalajele la oficiile competente pentru a fi protejate prin drepturi de proprietate intelectuală, asigurându-se un drept exclusiv de utilizare și producere a acestora.

Protecția obținută ca urmare a înregistrării unei mărci, a unui desen industrial sau a unui brevet, garantează titularului acestuia exclusivitatea de a utiliza sau de a interzice  comercializarea produselor care intră în sfera sa de protecție, de catre terti.

Halloween fericit, din partea Agenției TAS!