A 10-a Simfonie a lui Beethoven

 

În acest weekend, pe data de 09.10.2021, a fost interpretată, într-o premieră mondială, a 10-a Simfonie a lui Beethoven ca și creație a unei inteligențe artificiale.

Inteligența artificială termină ultima Simfonie a lui Beethoven, începută dar neterminată de către marele compozitor german.

Inteligența artificială este împlicată în tot mai multe proiecte care au o dificultate crescută, cum este și proiectul de finalizare a ultimei simfonii compuse inițial de Beethoven, obiectivul fiind recompunerea operei compozitorului prin diferiți algoritmi „creativi” care pot recunoaște și imita stilul lui Beethoven.

Grupul german Deutsche Telekom este cel care a venit cu inițiativa de a începe acest proiect, organizând o echipă formată din experți internaționali în inteligență aritificială și în muzică, care au lucrat împreună pentru a finaliza opera lui Beethoven.

În esență, muzica creată prin Inteligență Artificială ridică problema drepturilor de proprietate intelectuală. În cele din urmă, muzica aceasta se bazează pe colectarea de date a multor piese muzicale, simfonii și opere – pe care altcineva le-a creat. Același lucru este valabil și pentru alte opere de artă. De exemplu, „Edmond de Belamy”, o operă de artă creată prin Inteligență Artificială în stil Rembrandt care a fost licitată la casa de licitații Christie’s în 2019 pentru peste 400.000 de dolari.

În Germania și în Uniunea Europeană, dreptul de autor (copyright-ul) expiră după 70 de ani de la moartea autorului, iar deoarece compozitorul a trecut în neființă de aproape 200 de ani, nu se pune problema unei încălcări a unui drept de autor.

Algoritmul a fost influențat și prin lucrări de la alți compozitori care l-au inspirat pe Beethoven, cum ar fi Johann Sebastioan Bach. Inteligența artificială a reasamblat în mod repetat fragmente din piesele muzicale existente, le-a suprapus și le-a amestecat. În cele din urmă, acest lucru a dus la un rezultat foarte plăcut pentru a 10-a simfonie „AI” a lui Beethoven, care a fost transformată într-o compoziție plină de viață de către compozitorul Walter Werzowa și Beethoven Orchestra Bonn, așa cum a anunțat Telekom.

Simfonia a 10-a de Beethoven, terminată cu ajutorul Inteligenței Artificiale, a fost prezentată la Forumul Telekom, în orașul Bonn, locul de naștere al marelui compozitor.

Protecția invenției pentru creațiile unei inteligențe artificiale este, de asemenea, o problemă de actualitate. Atât Oficiul European, cât și Biroul Statelor Unite pentru Brevete și Mărci au  semnalat deja că inteligența artificială ar trebui să fie brevetabilă „ca atare”.