Protejarea codului sursă cu ajutorul proprietății intelectuale

Industria software-ului prosperă prin inovație, iar dezvoltatorii continuă să avanseze, depășind limitele a ceea ce credem că este posibil. Dar chiar și în ciuda creativității afișate de dezvoltatorii din întreaga lume, există câteva elemente care prezintă un risc potențial pentru toată lumea. Deci, cum ne protejăm? În acest articol ne uităm la cadrul legal din jurul codului sursă și dacă acesta poate fi numit în mod legal proprietate intelectuală (IP).

În legislația privind drepturile de autor din întreaga lume, codul sursă este considerat proprietatea intelectuală a creatorului. Codul sursă este protejat la fel ca o „operă literară”, ceea ce înseamnă că este protejat prin drepturi de autor din momentul creării primei linii de cod. Acest lucru oferă companiilor de software unele protecții legale în jurul codului lor, dar pentru a maximiza protecția, trebuie să înregistreze drepturile de autor la unul dintre oficiile naționale sau internaționale care protejează ideile, operele artistice, invențiile sau alte drepturi de proprietate intelectuală. Prin aceasta inregistrare, vor putea dovedi in fata oricui ( partenerilor de afaceri, colaboratori, salariati, etc.) ca este detinatorul exclusiv a codului sursa creat.

Cu toate acestea, software-ul poate diferi în multe moduri de proprietatea intelectuală standard protejată prin drepturi de autor. Aceasta înseamnă că toate companiile de dezvoltare software ar trebuie să utilizeze o varietate de alte metode legale pentru a se asigura că ideile și munca lor creativă nu vor fi furate de alții, ceea ce poate duce la afectarea profiturilor și a reputației companiei.

Drepturile de autor

Ideile exprimate/concretizate pot fi protejate prin intermediul drepturilor de autor, drepturi care oferă titularului acestora exclusivitate de exploatare și folosire a muncii creative și artistice în modul dorit. Aceasta poate fi încadrată în mai multe domenii, precum literatura, muzica, filmul, pictura, dar și software-uri, baze de date, desene tehnice ori hărți. Pentru a putea discuta despre protecția drepturilor de autor, lucrarea/conceptul realizat trebuie să fie însă original, aceste drepturi neîmpiedicând terții să folosească ideea și să o exprime într-un mod diferit.

Brevetul

Dreptul exclusiv acordat pentru o invenție poartă denumirea de brevet. Cu alte cuvinte, brevetul poate fi obtinut asupra unui produs/metoda care, de obicei, dezvăluie o nouă modalitate de a face ceva sau aduce o nouă soluție tehnică pentru o anumită problemă. Prin intermediul acestui tip de proprietate intelectuală se stimulează și protejează produsele/metodele inovatice, precum si autorul lor, care pot fi astfel recunoscuti pentru creativitate și originalitate și recompensati material pentru invenția lor.

Pentru companiile de software, acest lucru poate fi un câmp minat, deoarece o mulțime duplică funcția finală a altor software-uri care ar putea fi disponibile pe piață. De exemplu, este posibil să fi creat o aplicație pentru iPad care să ajute oamenii să își organizeze timpul liber, dar există și alte aplicații disponibile pe piață care pot face același lucru. Se poate inregistra ca si brevet un software cu conditia sa aiba elementul de noutate si pasul inventiv, absolut necesare pentru inregistrarea oricarui brevet, adica sa aiba o caracteristică originală.

Daca doriti sa va protejati codul sursa, fie prin drepturi de autor, fie prin alta metoda de IP, Agentia Tas va sta la dispozitie  la adresa de mail office@agentiats.ro, tel: 0745160163