Desene si modele industriale inregistrate la WIPO

Linii, culori și forme tridimensionale, acestea sunt ADN-ul desenelor și modelelor industriale. Aspectul ornamental al unui obiect. Se combină pentru a forma elementele de bază ale multora dintre produsele pe care le cumpărăm, folosim și cu care ne întâlnim în viața de zi cu zi. De la ceasul inteligent de la încheietura mâinii, până la aparatele RMN (MRI- eng.) care salvează vieți, veți întâmpina desene și modele industriale pretutindeni.

Știați că desenele și modelele sunt o formă de proprietate intelectuală? Asta înseamnă că au o valoare economică dincolo de atracția lor creativă și stilul de viață.

În calitate de creator, vă puteți proteja desenele sau modelele dumneavoastră în același mod cum ați face cu orice tip de proprietate intelectuală, cum ar fi invențiile sau mărcile comerciale. Dacă faceți acest lucru, împiedicați pe alții să utilizeze, copieze sau să câștige bani din produsul dumneavoastră fără permisiunea dobândită.

Dacă aveți un desen sau model industrial, căutarea protecției pentru munca dumneavoastră este o mișcare înțeleaptă. Pentru a vă ajuta să faceți acest lucru, Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale rulează un sistem rentabil care face procesul de protecție mai ușor.

Sistemul de la Haga, așa cum este cunoscut, vă oferă o soluție globală de depunere a cererii de înregistrare, care vă economisește timp și bani. Este un proces simplu, all inclusive, care vă va proteja desenele și modelele industriale în țara, regiunea dumneavoastră sau la nivel internațional.

În calitate de titular al dreptului exclusiv dobândit prin înregistrarea desenului sau a modelului industrial, protecția oferă o acoperire extinsă în aproape 100 de țări. Acest lucru înseamnă mai puțin timp și bani cheltuiți pentru protejarea desenului sau modelului, și mai multe resurse cheltuite pentru perfecționarea și comercializarea produsului dumneavoastră.

Desenele și modelele industriale sunt au o valoare ridicată și le puteți proteja aplicând prin Sistemul de la Haga al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale.

 

 

Sursa: WIPO