+40 745 160 163

Desene si modele industriale

Ce reprezintă DESENUL?

Aspectul exterior al unui produs sau al unei părţi a acestuia, redat în două dimensiuni, rezultat din combinaţia dintre principalele caracteristici, în deosebi linii, contururi, culori, forma, textura şi/sau materiale şi/sau ornamentaţia produsului în sine.

Ce reprezintă MODELUL?

Aspectul exterior al unui produs sau al unei părti a acestuia, redat în trei dimensiuni, rezultat din combinaţia dintre principalele caracteristici, în deosebi linii, contururi, culori, forma, textura şi/sau ornamentaţia produsului în sine.

Reprezentarea desenului industrial are o reprezentație de formă plană, 2D, cea a modelului industrial are formă tridimensională.

Ambalajele atractive, forma originală a produsului sau un design inovator fac ca produsele să iasă în evidență și influențează consumatorii în aceeași măsură cum influențează notorietatea sau prețul produsului. Companiile sunt conștiente de această tendință și, prin urmare, sunt dispuse să investească în desene și modele de înaltă calitate, dar mai ales în protejarea acestora.

Desenele și modelele industriale sunt utilizate într-o gamă largă de bunuri și piesele lor înlocuibile, adică modele de mașini, dispozitive electronice, aparate de uz casnic, mobilier, produse vestimentare, jucării și produse alimentare. Înregistrarea unui desen sau model industrial este relativ simplă și nu prea costisitoare.

TAXELE DE ÎNREGISTRARE LA OSIM

Taxele de înregistrare în funcție de numărul de figuri alături de specificațiile acestora, pe care le conține cererea de înregistrare a unui desen sau model industrial:

Depunerea cererii de înregistrare Pentru un singur desen sau model industrial: 146 lei (30 euro).

 

Pentru fiecare desen sau model industrial suplimentar: 49 lei (10 euro).

Publicarea cererii de înregistrare Pentru fiecare figură în spațiu standard alb-negru: 97 lei (20 euro).

 

Pentru fiecare figură în spațiu standard color: 487 lei (100 euro).

 

Pentru descrierea elementelor caracteristice din descriere: 49 lei (10 euro).

Examinarea cererii de înregistrare Pentru primul desen sau model industrial: 243 lei (50 euro).

 

Pentru fiecare desen/model industrial suplimentar: 49 lei (10 euro).

Eliberarea certificatului de înregistrare Pentru un singur desen sau model industrial: 97 lei (20 euro).

 

Pentru 20 desene sau modele industriale: 1.940 lei (397 euro).

 

Pentru 50 desene sau modele industriale: 7.300 lei (1.495 euro)

 

 

Perioada de valabilitate a desenului sau modelului industrial înregistrat

Durata totală de protecție este de 25 de ani, perioada inițială fiind de 10 ani începând de la data constituirii depozitului reglementar, cu posibilitatea de prelungire a termenului pentru cel mult 3 perioade succesive de câte 5 ani.

 

Sursa: OSIM, EUIPO