Marca internațională

Marca reprezintă un “nume de brand” pentru afacerea dumneavoastră, conținând de obicei un logo și o scurtă combinație de cuvinte care vă diferențiază compania de altele. O marcă de serviciu funcționează întocmai precum o marcă, însă pentru un business ce activează în domeniul prestării de servicii. Cu toate acestea, dacă afacerea dumneavoastră activează pe plan internațional, înregistrarea unei mărci la nivel internațional este cea mai buna optiune. În caz contrar, omisiunea înregistrării mărcii poate duce la vulnerabilitatea acesteia, putând fi înregistrată ulterior de alte companii.

Înregistrarea unei mărci în mai multe țări distincte poate fi aproape imposibilă, mai ales în cazul business-urilor online, întrucât este foarte dificil să știm dinainte din ce țări provin clienții ce efectuează comenzile online. Astfel, înregistrarea mărcii la nivel internațional devine extrem de utilă prin faptul că ne lipsește de procesul înregistrării la nivelul țărilor individuale.

O marcă internațională nu este o necesitate, căci, dacă toți clienții provin din aceeași țară unde compania dumneavoastră activează, cel mai probabil, din cauza resurselor prețioase de timp și financiare implicate, o astfel de marcă poate la fel de bine să și lipsească, atât timp cât ea este înregistrată totuși la nivel național. Dar, dacă business-ul dumneavoastră se ocupă cu comerțul online de exemplu, produsele comercializate sunt astfel disponibile pe plan internațional, sau cel puțin vizualizabile, astfel încât o marcă internațională poate fi de real folos.

Pentru aplicanții ce își doresc înregistrarea unei mărci în mai multe jurisdicții, o cerere unică la nivel internațional poate avea mai multe avantaje decât multiple cereri pe plan național. O marcă internațională permite aplicantului să își înregistreze astfel marca în tarile in care doreste protectie, cu ajutorul unei singure cereri uniforme și intermediată de un oficiu administrat de Biroul Internațional al WIPO.

La nivel național ori regional, protecția oferită de mărci poate fi obținută prin depunerea unei cereri la oficiul național de înregistrare de mărci sau la oficiul regional de inregistrare. La nivel internațional însă, aveți două opțiuni – puteți aplica pentru înregistrare la oficiul național al fiecărei țări în care doriți să fiți protejați ori puteți apela la sistemul Madrid WIPO.

Sistemul de la Madrid reprezintă o soluție convenabilă și eficientă din punct de vedere al costurilor implicate în ceea ce privește înregistrarea și gestionarea mărcilor pe plan internațional. Printr-o singură cerere și un singur set de taxe, vă puteți asigura astfel protecție în 124 de țări, modificările și reînnoirile mărcii internaționale având apoi loc tot prin intermediul unui singur sistem centralizat. Protocolul de la Madrid simplifică de asemenea și managementul mărcii, din moment ce schimbările referitoare la mărci se înregistrează în mod direct și automat, fără a fi nevoie ca aceste schimbări să fie operate la nivelul fiecărei țări individuale.

Totuși, chiar și atunci când v-ați înregistrat marca, asta nu înseamnă că v-ați luat de orice grijă în ceea ce privește însușirea acesteia de către terți. Înregistrarea unei mărci vă oferă dreptul să mergeți în instanță pe temeiul încălcării drepturilor oferite de marcă, însă nu vă protejează de alte persoane care vă pot fura eventual marca. Trebuie să lucrați constant pentru a vă proteja marca și alte bunuri informatice, precum aplicațiile, pentru a preveni astfel de încălcări. Dacă permiteți altora să facă uz de marca dumneavoastră, este ca și cum le-ați preda proprietatea acesteia, astfel încât se recomandă vigilență permanentă, precum și asistența unui avocat în caz de nevoie.