De ce startup-urile trebuie să își protejeze proprietatea intelectuală?

Din păcate, multe startup-uri ezită să își protejeze drepturile de proprietate intelectuală atunci când este cel mai necesar, la începutul afacerii. Problema care vine de la această mentalitate este faptul că întârzierea în asigurarea protecției proprietății intelectuale poate provoca multe dificultăți sau chiar probleme ireversibile startup-ului atât din punct de vedere legal, cât și din punct de vedere al afacerii. Protecția proprietății intelectuale contează foarte mult, motiv pentru care companiile precum Apple, Google și alți giganți tehnologici cheltuiesc miliarde de dolari pentru a-și proteja proprietatea intelectuală.

Proprietatea intelectuală a unui startup tehnologic este de obicei cel mai valoros activ al său. Produsele și serviciile pe care le aduce pe piață vor ajuta startup-ul să-și asigure cota de piață și să câștige venituri, iar acestea pot ajuta afacerea doar în cazul în care compania poate impiedica alți concurenți sau alte companii din a-i fura conceptele, invențiile și mărcile.

Proprietatea intelectuală constituie, de asemenea, o considerație majoră pentru investitori, deoarece aceștia vor dori să știe că startup-ul dumneavoastră are control asupra tuturor ideilor și a brandului, lucruri de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și comercializa produsele și serviciile alese.

Cum vă puteți proteja startup-ul?

Majoritatea produselor și serviciilor pot fi protejate printr-o combinație de drepturi ale proprietății intelectuale. De exemplu, software-ul pentru computer poate fi protejat de brevete, drepturi de autor, mărci comerciale și secrete comerciale. Apple protejează anumite caracteristici ale iPhone-urilor și ale altor produse cu brevete și folosește drepturile de autor pentru a proteja codul real al sistemelor sale de operare MacOS și iOS. Compania folosește legislația privind mărcile comerciale pentru a proteja numele și logo-ul Apple prin care se identifică produsele sale și folosește legea secretelor comerciale pentru a proteja designul și componentele dispozitivelor sale viitoare.

În general, startup-urile trebuie să utilizeze acorduri de nedivulgare pentru a se asigura că pot restricționa însușirea informațiilor confidențiale cu privire la inovațiile lor de către personal sau terți. De asemenea, este important să începeți procesul de înregistrare rapidă a mărcilor comerciale și brevetelor, pentru a împiedica alții să le înregistreze mai întâi și astfel să obțină dreptul de proprietate intelectuală asupra acestora.

Chiar și după ce ați luat măsurile de mai sus pentru a vă stabili drepturile de proprietate intelectuală, inclusiv înregistrarea, acestea pot fi încălcate de alte companii. Va fi important, în astfel de cazuri, să acționați rapid pentru a-i determina pe cei care vă încalcă drepturile să se oprească și pentru a recupera daunele pentru survenite din orice pierderi provocate de către aceștia . Aceste etape pot cuprinde doar o notificare de încetare formulată cu ajutorul avocaților dvs. specializați în domeniul proprietății intelectuale sau se poate ajunge până la un proces pentru a vă proteja drepturile, în funcție de circumstanțe.

Drepturile de proprietate intelectuală trebuie să aibă o importanță crescută pentru ca un startup să poată supraviețui. Agenția TAS vă pune la dispoziție un personal specializat pe drepturile de proprietate intelectuală și care vă poate îndruma spre înregistrarea mărcilor, brevetelor, desenelor și a design-urilor pentru care doriți o protecție sporită.

 

 

 

Surse: Agenția TAS,

Entrepreneur Europe,

Ademola Alex Adekunbi Article