Ce este numele de domeniu?
Un nume de domeniu este o adresă unică de internet, de exemplu klain.ro, sub care serviciile sunt disponibile pe internet și prin care utilizatorii de Internet pot să acceseze un site web doar prin tastare sa în bara de adresă a browser-ului.
Unele nume de domeniu sunt precedate de „www” (care nu face parte din numele de domeniu), în timp ce altele omit prefixul „www”. Toate numele de domeniu au un sufix de domeniu, cum ar fi .com, .net sau .org. Sufixul domeniului ajută la identificarea tipului de site web pe care îl reprezintă numele domeniului.
De exemplu, numele de domenii „.com” sunt de obicei utilizate de site-urile comerciale, în timp ce siteurile web „.org” sunt adesea folosite de organizațiile non-profit. Unele nume de domeniu se termină cu un cod de țară, cum ar fi „.dk” (Danemarca) sau „.ro” (România), care ajută la identificarea locației și a publicului site-ului web.
Inițial, existau șapte domenii generice de nivel superior (gTLD): .com, .edu, .gov, .int, .mil, .net și .org. Între 2000 și 2004, Corporația Internet pentru Nume și Numere Alocate (ICANN în engleză) a lansat mai multe gTLD-uri noi. Acestea erau .aero, .biz, .coop, .info, .museum, .pro, .asia, .cat, .jobs, .mobi, .post, .tel, .voiaj, și .name. Apoi, în 2010, Corporația Internet pentru Nume și Numere Alocate a început să accepte cereri pentru alocarea de noi domenii de nivel superior arbitrare.
Cel mai bun mod de protejare a numelui de domeniu este înregistrarea acestuia la unul dintre Oficiile de Stat pentru Invenții și Mărci, naționale, europene sau internaționale. Doar prin acest mod se poate obține un drept de proprietate intelectuală atât mediul online, cât și în mediul offline.
Numele de domeniu se înregistrează sub aceeași formă ca în cazul altei mărci la care se dorește înregistrarea. Dreptul de proprietate intelectuală pe care numele de domeniu îl are după înregistrarea acestuia vă poate ajuta în cazul în care cineva încearcă să vă copieze numele de domeniu sau îl folosește fără a avea acordul de la titularul dreptului.
Înregistrarea numelui de domeniu se poate face personal, fie in nume propriu și de către firmă. Cu toate acestea, înregistrarea unei mărci este recomandată să se realizeze de către un consilier în proprietate intelectuală. Acesta vă poate ajuta cu mai multe informații și detalii asupra tuturor aspectelor legate de protejarea brandului, mărcii sau numelui de domeniu.
Metode de soluționare a încălcării dreptului de proprietate intelectuală
1. Notificarea de atenționare și încetare
Dacă ați aflat că o altă persoană vă folosește marca care este înregistrată și protejată printr-un drept de proprietate, aveți opțiunea clasică să înaintați o acțiune în justiție sau chiar să sesizați organele de cercetare penală. Ca alternativă mai puțin costisitoare și mult mai rapidă, puteți transmite o notificare formală prin care să îi solicitați persoanei respective să înceteze încălcarea dreptul la marcă. Astfel, aveți posibilitatea de a-i cere să nu mai folosească marca prin amenințarea chemării în judecată sau să-i propuneți negocierea un acord de coexistență a celor două mărci.
Conținutul unei notificări de acest fel diferă de la caz la caz și presupune invocarea unor texte legale și argumente pertinente. De aceea, este recomandat să fiți asistat de un specialist/avocat care să vă ajute să dați o notă formală și oficială notificării, pe baza unei documentații corespunzătoare.
Din nefericire, aceste notificări nu au mereu efectul dorit. În practică, sunt destule cazuri în care ele sunt ignorate și încălcările continuă nestingherit. În aceste cazuri, puteți apela la una dintre următoarele metode.
2. Metodele ADR (Appropriate Dispute Resolution)
Ele sunt utilizate de către Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO). Acestea se deosebesc de metodele tradiționale, care pornesc de la ideea că sursele și cauzele conflictului trebuie eliminate. Astfel, ele reprezintă metode mai „dure” și care pot duce la mai mult conflict, cheltuieli mărite, dar și mult timp pierdut.
Prin metodele ADR nu se pune accentul pe eliminarea conflictelor sau a surselor şi cauzelor acestora, ci pe o mai bună gestionare a conflictelor, pornind de la ideea că orice persoană trebuie să încerce să ajungă la un acord înainte de a recurge la forță, dar şi de la ideea că prin utilizarea forței nu se ajunge la cele mai bune rezultate. Prin intermediul acestei abordări asupra soluționării conflictelor, constrângerea se înlocuiește cu inițiativa şi consimțământul părților, astfel încât se ajunge la stimularea pozitivă a părților implicate.
Schimbarea modului de soluționare a conflictelor reprezintă evident un progres pe plan social: într-o societate civilizată preferăm înțelegerea şi comunicarea în locul constrângerii. Această modalitate induce şi un efect preventiv, prin minimizarea a conflictului actual şi eradicarea unor eventuale conflicte noi.
Utilizând constrângerea şi forța coercitivă ca unică formă de soluționare a conflictelor nu facem decât să dăm naştere la mai multe conflicte. Cele 3 țări cu cele mai multe cazuri privind disputele pentru numele de domeniu sunt Statele Unite ale Americii cu 976 de cazuri, Franța cu 553 de cazuri și Regatul Unit cu 305 cazuri.
3. Procesul
În situația în care părțile nu sunt capabile să rezolve conflictul pe cale amiabilă, partea căreia i-a fost încălcat dreptul de proprietate intelectuală poate solicita instanței de judecată încetarea încălării drepturilor prin înregistrarea unei ordonanțe președințiale și o acțiune civilă.
Furtul numelui de domeniu este unul dintre cele mai devastatoare lucruri care vi se pot întâmpla pe internet. Într-o economie în care afacerile depind de prezența lor online, pierderea controlului asupra unui nume de domeniu poate afecta radical un business. Într-o clipă, totul – de la site-ul web, la adresele de e-mail, la toate conturile conectate la acestea – poate fi deturnat și utilizat de persoane rău intenționate. Există legi care vă protejează calitatea de proprietar, însă procedurile judiciare pot deveni lungi și costisitoare și, până când vă veți recupera numele de domeniu, reputația companiei se va putea deteriora iremediabil.
De aceea, în cazul în care vă confruntați cu o situație similară, este recomandat să apelați la specialiști în domeniul proprietății intelectuale.
Surse: WIPO