Ce putem face când drepturile de marcă înregistrată sunt încălcate?

Trebuie să afirmăm, în primul rând, că marca comercială încurajează întreprinderile să investească în marca lor, împiedicând utilizatorii să utilizeze marca. Cauzele privind încălcarea mărcilor comerciale apar atunci când o persoană sau o întreprindere neautorizată utilizează marca comercială a altei companii în moduri care pot genera confuzie și induce în eroare consumatorii. Orice întreprindere, indiferent dacă utilizează în mod intenționat sau accidental, poate fi acționată în justiție pentru utilizarea logourilor, expresiilor sau cuvintelor care prezintă asemănări cu mărcile înregistrate ale altei companii.

Încălcarea mărcii înseamnă utilizarea unei mărci care provoacă confuzie ca sursă de bunuri sau servicii. Protecția mărcii oferă întreprinderii dreptul de a împiedica utilizatorii să utilizeze aceeași marcă, dar numai atunci când presupusa încălcare a mărcii provoacă confuzie cu privire la sursa bunurilor/serviciilor. Pentru a obține daune cauzate de încălcare, proprietarul mărcii trebuie să utilizeze date, experți și să realizeze cercetări care să arate existența confuziei care să conducă la o pierdere a veniturilor sau la afectarea brandului.

Evitarea încălcării drepturilor aferente mărcilor comerciale necesită o înțelegere de bază a legii privind mărcile comerciale, o cercetare bună și o judecată solidă. Înainte de a începe o nouă afacere, acordați timp și faceți minime cercetări pentru a vă asigura că nu vă apropiați de o marcă comercială existentă.

Cauzele privind încălcarea mărcilor comerciale pot provoca daune reputației indiferent dacă este o afacere mare sau una mică. De aceea, prezentarea unor argumente puternice în instanță poate fi crucială. Mai jos sunt câteva lucruri de care trebuie să țineți cont pentru a câștiga un caz de încălcare a mărcii comerciale.

În calitate de reclamant, trebuie să verificați marca înainte de orice altceva. Acest lucru se datorează faptului că va trebui să prezentați dovada momentului în care marca a fost folosită pentru prima dată (dacă a fost utilizată pe piață înainte de presupusa încălcare) și că marca comercială nu a expirat. Dacă ați alocat drepturi unor firme terțe (cesiuni), asigurați-vă că aveți în vedere și acest lucru. Atâta timp cât înregistrarea mărcii dvs. este valabilă și anterioară, veți avea aproape întotdeauna câștig de cauză.

Dacă încălcarea a cauzat vătămări grave afacerii dvs. și reputației dvs., atunci ar trebui să investiți timpul și resursele necesare pentru a demararea unui litigiu. Un avocat specializat vă poate ajuta cu soluționarea cererii de încetare a utilizării ilegale a mărcii dvs. sau puteți doar să solicitați o anumită sumă pentru compensarea daunelor.

Ce trebuie să fac dacă cineva încalcă marca?

Există două situații imaginabile:

1. Ați sesizat o cerere de înregistrare a unei mărci care apare în conflict în registrul mărcilor. În cazul în care o altă parte a solicitat înregistrarea unei mărci comerciale care intră în conflict sau este posibil să încalce drepturile dvs., puteți să notificați cealaltă parte cu o cerere de a renunța la anumite clase sau bunuri care sunt în conflict cu marca dumneavoastră sau chiar de a renunța în integralitate dacă aceasta se suprapune cu marca dumneavoastră. Dacă nu se conformează, puteți depune o opoziție. De obicei, trebuie să depuneți opoziția în termen de două luni de la data publicării mărcii conflictuale în registrul mărcilor.

Procedura de opoziție este o modalitate simplă și relativ ieftină de a opune – pe baza propriilor dvs. drepturi de marcă – înregistrarea unei mărci similare pentru aceleași bunuri sau servicii similare. Acest lucru vă permite să rezolvați disputa dvs. privind marca comercială fără a recurge la alte demersuri judiciare și este recomandat să folosiți serviciile unui consilier în proprietate industrială.

Dacă termenul de opoziție de două luni a trecut, puteți continua să acționați împotriva mărcii în conflict prin inițierea unei proceduri de anulare. Oficiul de primire se poate pronunța asupra valabilității înregistrării mărcii într-o procedură de anulare, ceea ce poate duce la anularea mărcii comerciale.

2. Puteți apela la instanța de judecată. Nu numai că instanța se pronunță asupra valabilității mărcii: poate să pronunțe o interdicție împotriva utilizării mărcii contrafăcute, eventual cu confiscarea mărfurilor, compensarea daunelor sau chiar renunțarea la profitul realizat (în cazul unei încălcări intenționate).

Dacă descoperiți o marcă aflată în conflict pe Internet sau în altă parte și aceasta nu este menționată în Registrul mărcilor comerciale, aveți două opțiuni la dispoziție: puteți să scrieți celeilalte părți și să solicitați să înceteze utilizarea logo-ului în conflict sau să vă prezentați înregistrarea mărcii în instanță. În cazul în care instanța stabilește că există o încălcare, instanța de judecată poate emite o interdicție împotriva utilizării, eventual și confiscarea mărfurilor, compensarea daunelor sau chiar renunțarea la profituri (în cazul unei încălcări intenționate).

Dacă descoperiți o încălcare a mărcii comerciale, cel mai bun mod de acțiune este să solicitați sfatul unui avocat specializat sau serviciile unui consilier în proprietate industrială.