Am spus de multe ori cât de important este să-ți exprimi ideea într-o formă tangibilă pentru a fi protejată de drepturile de proprietate intelectuală. De data aceasta vrem să vă asigurați că știți cum să vă transformați ideea într-o valoare de proprietate intelectuală mai specifică, mai exact într-o invenție brevetabilă.
Pentru a obține maximum din ideea pe care o aveți, trebuie respectați următorii pași. De asemenea, rețineți că ar trebui să vă împărtășiți ideea numai cu persoanele în care aveți încredere chiar dacă e întotdeauna tentant să vă împărtășiți ideile cu alții, însă în cazul de față nu este deloc cel mai bun curs de acțiune.
1. Detaliile invenției
Scrierea detaliilor despre invenție într-un jurnal al inventatorului cu pagini numerotate și fixe vă va ajuta foarte mult dacă cineva vă contestă invenția într-o instanță de judecată. Vă recomandăm ca această documentație să fie chiar semnată de un martor sau doi, sau să mergeți la un notar public pentru încheierea unui protocol pentru a certifica conținutul și data invenției dumneavoastră. Rețineți că este important să notați totul cât mai detaliat, inclusiv descrierea, scopul, avantajele și dezavantajele invenției dvs. De asemenea, trebuie să includeți detalii despre orice prototipuri pe care le-ați dezvoltat sau despre testele pe care le-ați făcut precum și rezultatele acestora. Este imperativ să puneți o dată în partea de sus a fiecărei pagini pentru fiecare intrare.
2. Cercetarea
Aveți o idee strălucitoare. Și acum? Trebuie să vă dedicați timpul pentru partea de cercetare. Este esențial să petreceți cât mai mult timp posibil pe cercetarea ideii dvs., mai ales dacă doriți să o brevetați pe termen lung.
Acest pas este important pentru a încerca să determinați dacă încalcăți invenția altcuiva sau alte drepturi de proprietate intelectuală , chiar înainte de a începe de fapt să lucrați pe cont propriu. Trebuie să țineți cont de faptul că trebuie să identificați și să cercetați temeinic și publicul țintă deoarece, dacă inventați ceva și obțineți un brevet de invenție, cel mai probabil doriți să-l și vindeți.
3. Dezvoltați un prototip (sau cel puțin o schiță a acestuia)
Un prototip este primul produs pe care îl creați pe baza cercetărilor și documentației. Este de fapt o demonstrație a designului, funcțiilor și avantajelor invenției dvs. pentru potențialii investitori și cumpărători. Desigur, poate fi un demers costisitor dezvoltarea prototipului pe cont propriu, sens în care puteți să îl desenați sau schițați mai întâi. De altfel, acesta este primul pas pe care trebuie să-l faceți chiar și atunci când doriți să dezvoltați prototipul pe cont propriu.
4. Cererea pentru brevet
După ce ați finalizat toate etapele de mai sus, sunteți pregătit pentru depunerea unei cereri pentru obținerea brevetului. Un avocat specializat va identifica eventualele erori și neajunsuri pe care le-ați fi ratat, o cerere de brevet bine scrisă pentru prezintă maximă importanță fiindcă va împiedica literalmente concurenții dvs. să aibă vreo șansă să găsească o lacună care să le permită comercializarea produselor identice sau similare.
După depunerea unui brevet, puteți începe să vă comercializați invenția. Bineînțeles, trebuie multă diligență și răbdare pentru a exploata la maximum invenția.
Contactați-i pe avocații noștri cu experiență în domeniu pentru a obține sfatul profesional și pentru a vă ajuta atunci când doriți să vă brevetați invențiile.
Sursa: https://www.wipo.int/portal/en/index.html, https://www.wto.org/, https://www.cleverism.com