Încălcarea drepturilor de Proprietate Intelectuală

Ce pot face dacă drepturile mele de proprietate intelectuală sunt încălcate?

După numeroase articole din blog în care am discutat despre diferite tipuri de proprietate intelectuală, acum este timpul să luați în considerare opțiunile pe care le aveți atunci când drepturile dvs. de proprietate intelectuală sunt încălcate.

Ce este o încălcare a proprietății intelectuale?

O încălcare apare atunci când drepturile de proprietate intelectuală care vă aparțin sunt utilizate fără permisiune:
• de către un concurent
• de către un angajat sau fost angajat
• de către un antreprenor sau un consultant cu care ați colaborat
• de către oricine altcineva.

Când trebuie să îmi exercit drepturile de proprietate intelectuală?

Puteți lua în considerare impunerea și exercițiul efectiv al drepturilor de proprietate intelectuală pentru a proteja valoarea proprietății intelectuale. Dacă cineva vă poate folosi marca comercială, brevetul sau alte drepturi de proprietate intelectuală fără a vă compensa în vreun fel pentru această utilizare, drepturile de proprietate intelectuală nu își mențin valoarea.

Drepturile de proprietate intelectuală au o valoare reală numai atâta timp cât utilizarea proprietății intelectuale nu este gratuită. Dacă știți că drepturile dvs. de proprietate intelectuală sunt încălcate, puteți să vă adresați instanțelor de judecată pentru a solicita încetarea încălcării drepturilor dvs. de proprietate intelectuală și pentru a fi acordate despăgubiri de către persoana care a încălcat drepturile.

Pentru a vă proteja reputația

Dacă marca dvs. comercială are o reputație pe piață, utilizarea abuzivă a mărcii comerciale poate avea un impact negativ asupra acestei reputații. Puteți să opriți această utilizare abuzivă prin luarea anumitor măsuri judiciare.

Împiedicarea intrării în țară a produselor care încalcă drepturile de proprietate intelectuală

Dacă știți că produsele care intră în țara în care vă desfășurați activitatea încalcă marca dvs. comercială sau drepturile de autor, puteți solicita autorităților vamale să sechestreze aceste produse și să împiedice astfel intrarea lor pe piață.

Nu uitați că dacă aveți o reputație în aplicarea și exercitarea efectivă a drepturilor dvs. de proprietate intelectuală, acest lucru are un efect descurajant pentru cei care încalcă drepturile de proprietate intelectuală. Pe de altă parte, o reputație construită în jurul pasivității în luarea de măsuri cand vine vorba despre încălcarea drepturilor de proprieate intelectuală nu face decât să încurajeze astfel de acțiuni.

Din păcate, nu toți titularii de drepturi de proprietate intelectuală iau măsuri de protejare efectivă a proprietății intelectuale.

Acționarea pe calea instanței de judecată reprezintă singura modalitate prin care îmi pot exercita drepturile de proprietate intelectuală împotriva celor care le încalcă?

Este posibil fie nevoie să realizați demersuri judiciare pentru a solicita măsuri de protecție a drepturilor de proprietate intelectuală, dar nu toți cei care își exercită drepturile de proprietate intelectuală trebuie să se adreseze instanței de judecată.

Sunt posibile toate abordările următoare:

Transmiterea unei notificări

Puteți solicita prin notificare persoanei care vă încalcă drepturile să înceteze orice acțiuni de încălcare a proprietății intelectuale. Sunt chiar frecvente cazurile în care autorul încălcării nu a știut că încalcă drepturi până la primirea notificării dvs. Totodată, există cazuri în care chiar dacă au fost conștienți de faptul că încalcă proprietatea intelectuală, ei decid ca în urma notificării să înceteze aceste practici. În ambele cazuri, o notificare să își demonstreze eficiența.

Acordarea unei licențe sau cesiuni a drepturilor de proprietate intelectuală

Autorul încălcării poate răspunde unei notificări, solicitând să îi acordați o licență adică să îi cesionați drepturile și să vă plătească în schimb o redevență. Astfel, în funcție de faptul dacă utilizarea proprietății intelectuale era în concurență cu propria afacere, ați putea lua în considerare această solicitare și ați avea o sursă suplimentară de profit din proprietatea dvs. intelectuală.

Apelarea la metode alternative de soluționare a disputei

Înainte de a lua decizia de a formula acțiuni în instanță, vă recomandăm să luați în considerare soluționarea alternativă a litigiilor, prin mediere formală sau informală, tocmai pentru a evita cheltuielile legate de litigii
După cum puteți vedea, există mai multe modalități de a face față încălcării drepturilor de proprietate intelectuală, iar noi suntem aici pentru a vă ajuta să alegeți varianta potrivită.