Dreptul de autor, brevetul și marca comercială sunt diferite tipuri de proprietate intelectuală (IP). Deși cele trei tipuri de proprietate intelectuală sunt foarte diferite, sunt frecvent confundate. Mai jos regăsiți o descriere a drepturilor de autor, a brevetelor și a mărcilor comerciale, inclusiv o scurtă discuție despre modul în care aceste forme de proprietate intelectuală diferă una de cealaltă.
Drepturi de autor
Dreptul de autor se aplică lucrărilor exprimate într-un anumit fel; există drepturi de autor în operele sau lucrările literare, artistice, muzicale și dramatice, precum și filme, înregistrări sonore și documentații tipografice. Aceste drepturi oferă autorului prerogative specifice legate de opera sa, interzice acțiunile neautorizate și permite autorului să întreprindă acțiuni în justiție împotriva cazurilor de încălcare sau de plagiat.
Brevete
Scopul principal al legislației privind brevetele este de a încuraja inovarea și comercializarea progreselor tehnologice. Astfel, inventatorii dezvăluie public invențiile lor în schimbul anumitor drepturi exclusive. Aceste invenții pot include procese noi și utile, mașini, produse, compoziții de materie, precum și îmbunătățiri ale acestora. Anumite programe de calculator se pot încadra atât în protecția acordată de brevete, cât și în cea a drepturilor de autor. În acest sens, sistemul de brevete complinește protecția dreptului de autor oferind protecție pentru aspectelor funcționale ale software-ului.
Spre deosebire de protecția conferită de dreptul de autor, pentru a obține protecția prin brevet trebuie să solicitați mai întâi acordarea unui brevet. Procesul de înregistrare a brevetului este destul de complex, dificil și durează și în general, nu trebuie început fără asistența unui avocat sau a unui consilier în domeniu.
Mărci comerciale
O marcă comercială poate fi un nume, un cuvânt, un slogan, un design, un simbol sau altceva unic care identifică un produs sau o organizație.
Mărcile comerciale sunt înregistrate la nivel național sau teritorial de către un organism guvernamental desemnat iar durata de obținere poate fi între 6 și 18 luni. Înregistrarea de mărci în țări precum SUA, Marea Britanie etc. vă va proteja marca numai în acea țară, însă în cadrul Uniunii Europene există o marcă europeană care acoperă marca în toate statele membre UE.
Există, de asemenea, Sistemul de la Madrid, care oferă facilități de depunere a cererilor de înregistrare a mărcii în mai multe țări în același timp.
Mărcile comerciale înregistrate pot fi identificate prin abrevierea “TM” sau simbolul “®”.
Discuții
În majoritatea țărilor, oficiul național de brevete este cel care va administra, de asemenea, și mărcile comerciale.
Deși este posibil să se obțină un brevet de invenție asupra tehnologiilor utilizate în artă, drepturile de autor sunt, în mod normal, mecanismul prin care un artist “deține” propriile sale creații.
O excepție de la regula generală este că brevetele, care protejează designul produselor, se pot suprapune cu drepturile de autor. Aceste două protecții juridice se suprapun atunci când obiectele funcționale încorporează un aspect vizual distinctiv sau pot să se suprapună prin prisma definițiilor din diferite legislații legate de obiectul drepturilor de autor.
Problemele legate de proprietatea intelectuală reprezintă aspecte complexe ale dreptului, iar a face diferența între diferitele tipuri de proprietate intelectuală nu este întotdeauna ușor, dar beneficiind de ajutorul profesional al echipei noastre sunteți pe calea cea bună pentru a obține cea mai potrivită protecție a drepturilor de proprietate intelectuală.