Să începem cu o realitate puțin mai dureroasă: ideea în sine nu reprezintă proprietatea intelectuală. De exemplu, o idee cu privire la o carte nu este protejată, însă cuvintele scrise da, reprezintă proprietate intelectuală. Știind cum să vă protejați ideea, economisți mult timp și bani.
Dreptul de proprietate intelectuală poate proteja doar dezvoltarea unei idei și a modului de exprimare a acesteia. În acest fel, anumite aspecte ale dreptului de proprietate intelectuală, cum ar fi drepturile de autor, brevetele, desenele sau secretele comerciale, vă pot oferi protecție.
Având protecția proprietății intelectuale vă ajută să evitați ca numele produselor sau brandurilor dvs., invențiile, designul sau aspectul produselor dvs., lucrurile pe care le scrieți, le faceți sau le produceți să fie copiate sau folosite.
Drepturile de autor, brevetele, desenele industriale, mărcile comerciale constituie toate tipuri de proprietate intelectuală care vă pot acorda protecție în mod automat sau prin înregistrarea lor.
Drepturi de autor
Drepturile de autor protejează ideile exprimate, concretizate. Acestea oferă titularului drepturi exclusive de a-și exploata munca originală și de a le folosi în orice fel doresc. Dar pentru a se încadra în protecția drepturilor de autor, lucrarea trebuie să fie originală. Dreptul de autor nu împiedică pe cineva să vă folosească ideea și să o exprime într-un mod diferit.
Brevete
Un brevet protejează invențiile referitoare la: produse, metode, aparate, materiale sau procese. Brevetele oferă titularului acestuia drepturi legale de a exploata comercial invenția. Eligibilitatea pentru protecția brevetului depinde de caracterul de noutate al invenției. Spre deosebire de drepturile de autor, este necesar să se solicite înregistrarea și acordarea unui brevet pentru a obține drepturi. Acest proces este de obicei complex și destul de costisitor. Cu toate acestea, protecția prin brevet acordă un monopol asupra acestei invenții de până la 20 de ani.
Înregistrarea desenelor industrialeprotejează caracteristicile unui produs care îi conferă un aspect unic. De exemplu, designul unei sticle de parfum distinctiv din punct de vedere estetic. Ca și brevetele, desenul trebuie să fie înregistrat, iar designul trebuie să îndeplineasca caracterele de noutate și distinctivitate. Prin urmare, nu poate fi identic cu un alt model de desen sau similar în ansamblul său.
Secret comercial
Orice informație comercială secretă care oferă unei afaceri un avantaj față de alta este un secret comercial. Secrete comerciale includ metode de fabricare, formule de produse și strategii de afaceri. Principalul avantaj al unui secret comercial este faptul că, spre deosebire de alte protecții, protejează mai degrabă o idee și o informație decât o expresie a ideii. De asemenea, nu există limită de timp pentru protecție; aceasta durează atâta timp cât se păstrează confidențialitatea. Ce trebuie făcut pentru a fi menținut? Încheierea de contracte corespunzătoare. De exemplu, acorduri de confidențialitate sau clauze specifice din contractele de muncă sau de servicii.
În concluzie, ideile simple nu pot fi protejate însă transformarea ideii în ceva tangibil poate oferi protecție mai ales că exprimarea ideii permite protecția automată a drepturilor de autor. Dacă aveți o idee, cel mai probabil e nevoie să o dezvoltați sau să o exprimați pentru a obține protecție prin intermediul drepturilor de proprietate intelectuală.
Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență pentru a vă proteja ideile, luați legătura cu noi, aici