+40 745 160 163

Întrebări frecvente: marcă comercială

Ce este o marcă comercială?

O marcă este un semn capabil să distingă bunurile sau serviciile unei entități/companii față de ale altora. Mărcile sunt protejate prin proprietate intelectuală.

Cum pot să protejez o marcă?

La nivel național/regional, protejarea mărcii poate fi obținută prin înregistrare, prin a completa un formular de înregistrare la oficiul național/regional de mărci și prin plata taxelor aferente. La nivel internațional ai două opțiuni: fie puteți depune o cerere de marcă comercială la biroul de mărci comerciale din fiecare țară în care căutați protecție, fie puteți utiliza sistemul Madrid al WIPO.

Care sunt drepturile de care beneficiezi în urma înregistrării mărcii?

În primul rând, o marcă înregistrată îți conferă un drept exclusivist asupra mărcii înregistrate.Acest drept implică faptul că marca poate fi utilizată exclusiv de către proprietatul acesteia ori licențiată altei părți pentru utilizare în schimbul unei plăți.

Înregistrarea oferă certitudine juridică și consolidează poziția titularului dreptului, de exemplu, în caz de litigiu.

Cât timp durează protecția mărcii comerciale?

Termenul limită de protecție a unei mărci poate varia, dar în principiu este valabil 10 ani. Acesta poate fi reînnoit pe termen nedeterminat, cu plata unor taxe suplimentare. Drepturile de marcă sunt drepturi private și protecția este executată prin hotărâri judecătorești.

Ce fel de mărci pot fi înregistrate?

Un cuvânt sau o combinație de cuvinte, litere sau numerale pot constitui o marcă. Dar mărcile de asemenea pot fi desene, simboluri, caracteristici tridimensionale cum ar fi formele sau ambalajele produselor, semne non-vizibile cum ar fi sunetele sau parfumuri sau nuanțe de culoare folosite ca trăsături distinctive – posibilitățile sunt aproape nelimitate.

Vreți să aflați ce și cum se poate proteja? Sunteți la un telefon / click distanță în a vă afla răspunsul la întrebare. Nu ezitați!