+40 745 160 163

Creșterea business-urilor prin protejarea proprietății intelectuale

Bine stabilit este faptul că e important să-ți protejezi proprietatea intelectuală pentru a fi beneficiarul direct al muncii tale. Însă protejarea proprietății intelectuale reprezintă mai mult decât dreptul de a preveni ca o a treia parte să exploateze beneficiile dreptului în sine. Reprezintă un bun la fel ca bunurile tangibile și poate fi utilizat pentru a da mai multă valoare.

Astfel, un proprietar al unei mărci, al unei mărci colective, al unei mărci de certificare, al unui desen sau al unui drept de autor, dreptul de autor etc. poate acorda altor persoane dreptul de utilizare a mărcii, a dreptului de autor sau a dreptului de autor, în anumite condiții în schimbul unei taxe sau chiar în lipsa acestora, după cum consideră de cuviință.

Această practică cunoscută sub numele de licențiere a drepturilor de proprietate intelectuală (francizarea de exemplu) a stat la baza unei practici substanțiale de creștere indiferent de domeniu.

Francizarea este atunci când un proprietar al unei afaceri oferă dreptul altui business de a rula același model de afaceri prin aplicarea mărcii comerciale și a altor proprietăți intelectuale relevante care fac parte integrantă din acea afacere. De obicei, firmele care sunt francizate  au un model de afaceri care pemite să fie replicat și au deja construit o recunoaștere puternică a numelui, permițând francizantului să aibă un start bun, mai ales în domeniul turismului.  Aceasta este una dintre industriile cu cea mai rapidă creștere și este de mare importanță pentru industria turismului.

Hotelurile, restaurantele și alte servicii cum ar fi transporturile, firmele de curățenie sunt de obicei business-uri francizate. Un lider în industria hotelieră este Hilton, care este un business francizat. Cu alte cuvinte, Hilton într-o locație particulară este deținut de o entitate independentă care are dreptul de a utiliza marca înregistrată Hilton și toate celelalte proprietăți intelctuale relevante precum și întregul model de business.

Asigură-ți succesul business-ului tău și începe prin a-ți proteja proprietatea intelectuală.

Vom fi alături de tine la fiecare pas!

Sursa: WIPO