Vă povesteam într-un articol anterior cum poți să-ți protejezi munca prin drepturile de autor. Dar ce implică utilizarea drepturilor de autor de către alte persoane?
Cine deține drepturile de autor asupra unei opere? Dacă creez o lucrare în timp ce sunt angajat, cine este titularul dreptului de autor?
Primul proprietar de drepturi de autor pentru o lucrare este, în general, creatorul original sau autorul lucrării. Există totuși câteva excepții de la această regulă. În unele țări, de exemplu, drepturile economice asupra unei lucrări cu drepturi de autor se bazează inițial pe persoana / organizația care angajează creatorul. În alte țări, se consideră că drepturile economice sunt atribuite automat sau transferate angajatorului.
Cum pot identifica și lua legătura cu proprietarul drepturilor de autor al unei opere?
Deoarece majoritatea țărilor nu impun formalități privind asigurarea protecției drepturilor de autor, localizarea proprietarului drepturilor unei opere poate fi uneori dificilă. Găsirea proprietarului drepturilor unei anumite lucrări pe un teritoriu este de obicei posibilă dacă contactați autorul sau editorul sau o lucrare, organizația de gestiune colectivă, registrul local al operelor sau biroul național pentru drepturile de autor. Aceste organizații pot avea baze de date care conțin informații valoroase despre proprietatea asupra operelor protejate prin drepturi de autor.
Care sunt limitările și excepțiile la drepturile de autor?
În unele cazuri, este posibil să se folosească opere care nu aparțin domeniului public, fără a fi necesară solicitarea autorizației sau remunerația autorului sau a titularului dreptului. Acest lucru poate apărea dacă astfel de utilizări sunt acoperite de limitări și excepții din legislația națională. Exemple de limitări și excepții includ:
- citarea operelor;
- utilizarea știrilor zilei
- crearea de formate accesibile pentru persoanele cu dizabilități, tipărite
Ce este o lucrare „în domeniul public”?
Când se spune că o lucrare se află în domeniul public, se înțelege că opera nu mai are un proprietar de drept (a drepturilor economice). Aceasta este, de obicei, deoarece termenul de protecție a drepturilor de autor a expirat. De exemplu, drepturile economice asupra celebrei poezie Odiseea, scrise de Homer, au dispărut, iar lucrarea poate fi utilizată sau exploatată fără a fi necesară obținerea autorizației sau remunerația proprietarului potrivit. În unele țări, autorii pot, de asemenea, să includă în mod voluntar lucrările lor în domeniul public printr-o procedură cunoscută sub numele de „renunțare voluntară”.
Pot să folosesc în mod liber lucrări publicate pe Internet?
O interpretare greșită este că lucrările publicate pe Internet, inclusiv pe platformele sociale, sunt în domeniul public și, prin urmare, pot fi utilizate pe scară largă de oricine fără autorizarea titularului dreptului. Orice opere protejate prin drepturi de autor sau drepturi conexe – de la compoziții muzicale, produse multimedia, articole de ziar și producții audiovizuale – pentru care nu a expirat timpul de protecție, sunt protejate indiferent dacă sunt publicate pe hârtie sau digital. În fiecare caz, ar trebui, în general, să solicitați autorizarea titularului drept înainte de utilizare.
Unele site-uri web conțin o licență generală care vă poate scuti de necesitatea unei autorizări directe pentru anumite utilizări. Aceste licențe pot autoriza numai anumite utilizări, de exemplu unele utilizări necomerciale. În practică, în ceea ce privește un text disponibil public pe un blog sau pe un site web, de exemplu, este posibil să nu utilizați textul decât dacă:
- această utilizare preconizată este acoperită de licența generală acordată prin intermediul site-ului respectiv;
- utilizarea este acoperită de o limitare a drepturilor de autor sau de o excepție
- ați obținut autorizație pentru o astfel de utilizare.
Sursa: WIPO