trasfer drepturi intelectuale
trasfer drepturi intelectuale

DREPTURILE DE AUTOR

  1. Ce sunt drepturile de autor? (Copyrights)

Drepturile de autor (sau dreptul autorului) sunt termeni legali folosiți pentru a descrie drepturile pe care le au creatorii asupra operelor lor literare și artistice.Lucrările acoperite de dreptul de autor pot cuprinde diverse sfere: cărți, muzică, picturi, sculpturi și filme, inclusiv programe de calculator, baze de date, anunțuri, hărți și desene tehnice.

  1. Pot înregistra drepturile de autor?

În majoritatea țărilor, protejarea drepturilor de autor se obține automat fără necesitatea înregistrării acestora sau nevoia altor formalități.

Majoritatea țărilor au, totuși, un sistem care să permită înregistrarea voluntară a operelor. Astfel de sisteme de înregistrare voluntară pot contribui la soluționarea litigiilor privind proprietatea sau la crearea, precum și la facilitarea tranzacțiilor financiare, a vânzărilor și a cesiunii și / sau transferului de drepturi.

  1. Care sunt drepturile mele ca autor al unei lucrări?

Există două tipuri de drepturi de autor:

  • drepturile economice – care permit titularului drepturilor să obțină recompense financiare din utilizarea operelor sale de către alții; și
  • drepturile morale, care protejează interesele ne-economice ale autorului.

Majoritatea legilor privind drepturile de autor afirmă că titularul lucrărilor are dreptul economic de a autoriza sau de a împiedica anumite utilizări în legătură cu o lucrare sau, în unele cazuri, de a primi o remunerație pentru utilizarea activității sale (cum ar fi prin intermediul managementului colectiv). Proprietarul drepturilor de proprietate economică a unei opere poate interzice sau autoriza:

  • reproducerea sa în diferite forme, cum ar fi publicația tipărită sau înregistrarea sonoră;
  • performanțele sale publice, cum ar fi într-o piesă de teatru sau o muzică;
  • înregistrarea sa, de exemplu, sub formă de discuri compacte sau DVD-uri;
  • radiodifuziunea, prin cablu sau prin satelit;
  • traducerea sa în alte limbi
  • adaptarea sa, cum ar fi un roman într-un scenariu de film.
  1. Lucrarea mea publicată a fost folosită fără permisiunea mea. Ce pot să fac?

Exemple de drepturi morale recunoscute pe scară largă includ dreptul de a pretinde autorul unei opere și dreptul de a se opune schimbărilor unei opere care ar putea dăuna reputației creatorului.

Înainte de a lua orice măsuri, trebuie să evaluați cu atenție dacă reproducerea reprezintă, de fapt, o încălcare a dreptului dumneavoastră de autor. Dacă considerați că există o încălcare a dreptului dumnevoastră, ar trebui să încercați să identificați persoana responsabilă. Dacă este imposibil sau necorespunzător să rezolvați problema prin mijloace neoficiale, puteți căuta o cale legală de la o instanță sau altă autoritate.

Este, de obicei, posibilă introducerea unei cereri în fața unei instanțe civile pentru compensarea monetară și, de asemenea, pentru a împiedica continuarea sau repetarea încălcării. Înainte de a lua acest pas, deseori este recomandabil – și chiar obligatoriu în unele state – să trimiteți mai întâi o notificare oficială presupusului contravenient, cerându-i să oprească încălcarea și / sau să plătească despăgubiri.

În mod alternativ, dacă reproducerea neautorizată constituie infracțiunea de piraterie a drepturilor de autor, o plângere poate fi înaintată poliției, procurorului sau altei autorități competente în conformitate cu legislația locală aplicabilă.

În unele cazuri, utilizarea unor mecanisme alternative de soluționare a litigiilor (cum ar fi medierea, arbitrajul, determinarea experților, evaluarea neutră etc.) poate oferi o alternativă valoroasă la procedurile judiciare, deoarece acestea pot conduce la soluționarea litigiului într-un mod mai simplu, mai rapid și mai ieftin.

În cazul în care reproducerea neautorizată a operei este pusă la dispoziție prin intermediul internetului, este posibil să fie notificat furnizorul de servicii de internet relevant, solicitându-i să împiedice accesul la copia contrafăcută. Astfel de proceduri sunt, în general, cunoscute sub denumirea de “proceduri de notificare și luare” (proceduri) “.