Ce reprezintă clasificarea internațională de la Nisa a produselor și serviciilor pentru înregistrarea unei mărci?

Selectarea categoriilor de produse și / sau servicii pentru care se depune o cerere de înregistrare a unei mărci, reprezintă una dintre cele mai importante informații care trebuie furnizate odată cu completarea acestui formular.

Această clasificare internațională a produselor și serviciilor pentru înregistrarea unei mărci a fost elaborată în urma unui acord încheiat în data de 15 iunie 1957 în cadrul Conferenței Diplomatice de la Nisa. În urma acestui acord, fiecare țară semnatară are obligația de a aplica această clasificare în procesul de înregistrare a unei mărci.

Utilizarea clasificării internaționale de la Nisa nu este obligatorie doar pentru înregistrarea mărcilor la OSIM, aceasta aplicându-se și pentru înregistrarea europeană a mărcilor conform Biroul Uniunii Europene pentru armonizare în cadrul pieței interne (OAPI) sau a înregistrării unei mărci internaționale la Biroul Internațional WIPO, conform protocolului Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale.

Cum să obții clasificarea corectă pentru fiecare produs sau serviciu?

Clasificarea Internațională de la Nisa cuprinde două secțiuni, una dedicată produselor, respectiv serviciilor. Produsele sunt cuprinde în clasele 1-34, iar serviciile în clasele 35-45. Fiecare clasă conține un titlu de clasă, ce oferă informații generale despre specificul fiecărui produs sau serviciu. Lista clasării produselor și serviciilor conform acordului de la Nisa, o poți consulta AICI.

Pentru obținerea corectă a clasificării fiecărui produs sau serviciu este indicat să se consulte lista claselor și a notelor explicative, referitoare la fiecare clasă în parte.

Lista este organizată în ordine alfabetică, în ordinea claselor, în două seturi de cinci coloane:

Coloana 1: numărul clasei căreia îi aparține produsul sau serviciul;
Coloana 2: numărul prin care produsul sau serviciul este indicat în limba română;
Coloana 3: numărul prin care produsul sau serviciul este indicat în limba franceză;
Coloana 4: numărul prin care produsul sau serviciul este indicat în limba engleză;
Coloana 5: denumirea produsului sau serviciului.
În momentul în care se depune cererea de înregistrare este indicat să se folosească denumirile care apar în lista alfabetică și nu expresii vagi și generale care să nu definească suficient produsele sau serviciile.

Alte lucruri pe care trebuie să le știi atunci când dorești să alegi clasele aferente înregistrării unei mărci

1. În calitate de solicitant trebuie să indicii produsele și serviciile pentru care se depune cererea de înregistrare a mărcii și, dacă este cazul, clasa sau clasele aferente.
2. Clasele indicate vor fi verificate de către Biroul Internațional, în colaborarea cu Biroul Național. Dacă vor exista dezacorduri între aceste două birouri, decizia finală îi va aparține Biroului Internațional.
3. În ceea ce privește taxele, trebuie să ții cont de faptul că, taxa de examinare pentru o singură clasă de produse sau servicii este de 490 de lei. Pentru fiecare clasă suplimentară se va percepe o taxă  adițională de 233 lei, care trebuie achitată în termen de 3 luni de la data înregistrării cererii.

Dacă ai nevoie de ajutor și consultanță de specialitate în procesul de înregistrare a unei mărci, poți apela cu încredere la serviciile Agenției TAS.