+40 745 160 163

Cât timp durează înregistrarea unei mărci?

Perioada de înregistrare a unei mărci este una dintre cele mai frecvente întrebări, atunci când ne raportăm la procesul de înregistrare a unei mărci. Pentru a răspunde cât mai detaliat la această întrebare, am dedicat un întreg articol acestui subiect, deoarece există o serie de aspecte care trebuie luate în calcul în tot acest demers.

Cât timp durează procesul de înregistrare a unei mărci naționale?

Înregistrarea mărcii naționale presupune urmărirea unor pași, conform legislație naționale în vigoare și are în vedere două aspecte foarte importante. În primă fază este vorba despre depunerea cererii de înregistrare a mărcii la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, verificarea cererii de către instituția competentă, urmând apoi 2 luni pentru eventualele opoziții din partea terților. Dacă nu există astfel de opoziții din partea terților sau refuzuri din partea OSIM, certificatul de înregistrare poate fi primit în termen de 6 luni de la data depunerii cererii. În cazul în care au fost înregistrate opoziții sau refuzuri, cererea va soluționată într-un interval de 9-12 luni.

În cazul în care se dorește urgentarea procesului de înregistrare a mărcii, acesta poate fi redus la o perioadă de 3 luni, cu condiția achitării unor taxe suplimentare, echivalente cu dublul taxelor de înregistrare și examinare prevăzute de lege.

Cât timp durează procesul de înregistrare a unei mărci comunitare sau europene?

Pașii spre înregistrarea unei mărci la EUIPO sunt în mare aparte aceeași ca și în cazul înregistrării unei mărci la OSIM, iar intervalul de timp în care certificatul poate fi obținut, bineînțeles dacă nu există contestații, este de 4-6 luni. În cazul unor refuzuri sau opoziții, procesul poate să dureze până la 9-12 luni, din momentul depunerii cererii de înregistrare.
În cazul în care produsele sau serviciile oferite se adresează și consumatorilor din afara țării, cererea de înregistrare poate fi depusă direct la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală, beneficiind astfel de protecție în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. În felul acesta, nu mai este nevoie să de depună o cerere de înregistrare la OSIM pentru protejarea mărcii naționale și una la EUIPO pentru protecție în statele membre ale UE.

Cât timp durează procesul de înregistrare a unei mărci internaționale?

Spre deosebire de mărcile înregistrare la OSIM și EUIPO, înregistrarea unei mărci internaționale presupune un proces mai complex, care poate să dureze între 12 și 18 luni în funcție de procedura aleasă – Aranjament sau Protocol. Pentru mai multe detalii despre ce presupun aceste două tipuri de modalități de înregistrare a unei mărci internaționale, pot fi consultate în acest articol.

Având în vedere că, înregistrarea oricărui tip de marcă presupune anumite proceduri care trebuie urmate îndeaproape, Agenția TAS îți oferă tot suportul necesar în obținerea cu succes a certificatului de înregistrare a brandului tău. Echipa noastră specializată va realiza o cercetare documentată pentru a afla disponibilitatea mărcii care se dorește înregistrată, va oferi consultanță în elaborarea cererii de înregistrare, va monitoriza constant marca odată înregistrată și va redacta opoziții și contestații în cazul în care terțe persoane sau companii doresc înregistrarea unei mărci similare.