Care sunt diferențele dintre o marcă internațională și una comunitară?

O marcă națională înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci nu este suficientă în cazul în care dorești să obții protecție pe plan internațional pentru brandul tău sau pentru produsele sau serviciile oferite. Soluția ar fi înregistrarea unei mărci comunitare la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) care îți oferă protecție în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sau o marcă internațională prin sistemul WIPO în cazul în care te adresezi unei piețe care depășește granițele UE.

Una dintre principalele diferențe între cele două tipuri de mărci constă în procedura de înregistrare a acestora. Înregistrarea unei mărci comunitare presupune protecție oferită pe teritoriul tuturor statelor membre ale UE, nefiind necesară înregistrarea preliminară a unei mărci naționale, în timp ce, înregistrarea unei mărci internaționale este condiționată de protecția obținută la nivel național.

O altă diferență între aceste două tipuri de mărci face referire la acordarea dreptului de înregistrare în statele solicitate. Astfel, dacă în cazul procesul de înregistrare a unei mărci comunitare aceasta este refuzată parțial sau total într-una din țările Uniunii Europene, cererea va fi refuzată pentru toate statele membre, ceea ce-i conferă mărcii un caracter unitar. În cazul unei mărci internaționale, dacă cererea a fost refuzată într-una sau mai multe țări din lista statelor unde s-a solicitat protecția, demersul poate continua fără a afecta înregistrarea în restul țărilor din listă.

Autoritățile competente pentru înregistrarea mărcilor comunitare sunt EUIPO cu sediul în Alicante Spania, iar pentru cele internaționale WIPO – World Intellectual Property Organization sau Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale cu sediul la Geneva în Elveția. Există un număr de 189 de state pentru care se poate solicita înregistrarea unei mărci internaționale, iar acestea pot fi consultate accesând următorul link: http://www.wipo.int/members/en/.
Procedura de înregistrare a unei mărci comunitare durează aproximativ 12 luni, iar pentru cea internațională durează între 12 și 18 luni în funcție de calea aleasă – Aranjament sau Protocol.

Ce presupune Aranjamentul de la Madrid?
Acesta reglementează cererile privind înregistrarea internațională a unei mărci, permițând obținerea protecției în statele solicitate prin depunerea unei cereri unice la Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI) prin intermediul OSIM, cu condiția ca marcă să dețină certificat de înregistrare pe teritoriul României.

Ce presupune Protocolul referitor la Aranjamentul de la Madrid?
Acest protocol permite înregistrarea internațională a unei mărci, chiar dacă nu există una înregistrată național, cu condiția ca cererea să îndeplinească termenii de constituire a depozitului național reglementar. Se va depune o cerere unică la OMPI sau WIPO prin OSIM.

Agenția de Proprietate Intelectuală TAS este membră a Camerei Naționale a Consilierilor în Proprietate Industrială, acreditată de OSIM și autorizate să reprezinte și să asiste clienții săi, atât persoane fizice cât și juridice, în fața instituțiilor OSIM, EUIPO și WIPO pentru înregistrarea mărcilor naționale, a indicațiilor geografice, cât și a celor europene sau internaționale.

Mărcile au devenit azi unele dintre cele mai valoroase bunuri ale unei companii datorită protecției juridice obținute, cât și prin dovedirea caracterului de originalitate pentru produsele sau serviciile oferite. Mai multe detalii despre oferte de preț sau consultanță de specialitate în vederea înregistrării unei mărci, poți obține contactându-ne pe mail sau la telefon!