+40 745 160 163

26 Aprilie, Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale

În fiecare an, data de 26 aprilie marchează Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, prilej unic care ne îndeamnă să reflectăm la modul în care creativitatea, inovația și ingeniozitatea umană contribuie la edificarea unui lumi mai bune.

Ce este Proprietatea Intelectuală?

Proprietatea Intelectuală este un proces creativ la minții umane care se materializează prin invenții, opere literale și artistice, diverse imagini, simboluri sau denumiri, utilizate în recunoașterea și aprecierea activităților comerciale.

Proprietatea Intelectuală se împarte în două mari categorii:

1.     Proprietatea industrială

Aceasta cuprinde creațiile tehnice sau invențiile, creațiile estetice prin diferite desene și reprezentări grafice, precum și diverse semne distinctive asociate produselor (mărci, sloganuri, indicații geografice), cât și protejarea acestor împotriva concurenței neloiale.

Drepturile la proprietatea industrială se dobândesc numai prin înregistrarea la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci. Pentru obținerea certificatului constatator trebuie urmate o serie de proceduri și achitarea taxelor aferente. Mai multe detalii despre acest proces puteți afla din articolul: Documente necesare pentru înregistrarea unei mărci la OSIM.

Drepturile de proprietate îi oferă proprietarului dreptul exclusiv de a folosi marca înregistrată și de a interzice utilizarea acesteia de către terțe persoane. Pe de altă parte, drepturile de proprietate sunt și instrumente de marketing foarte eficiente, deoarece poziționează și diferențiază compania în cauză față de competitori.

2.     Dreptul de autor

Conform Convenției de la Berna, drepturile de autor „sunt considerate obiecte ale proprietății intelectuale toate creațiile originale literare, artistice și științifice exprimate prin orice mediu și pe orice suport, tangibile sau intangibile, cunoscute acum sau care se vor inventa în viitor”. Astfel, în această categorie intră: poeziile, romanele, piesele de teatru, lucrările muzicale și de artă.
Trăind într-o lume digitală, aceleași legi ale proprietății intelectuale și ale dreptului de autor de aplică pentru toate creațiile originale.

 „Inovarea – pentru o viață mai bună”

În fiecare an, Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale are un al motto. Anul acesta se identifică prin: „Inovarea – pentru o viață mai bună”. Tema face referire la modul în care prosperitatea ne face viața mai bună, mai sănătoasă și mai confortabilă, transformând problemele în progres.

Va fi analizat modul în proprietate intelectuală susține inovația prin atragerea de investiții, recompensarea creatorilor, încurajarea acestora de a-și dezvolta ideile și asigurarea faptului că oricine poate avea acces la cunoștințele acestora, astfel încât, inovatorii de mâine să se poată baza pe tehnologia de azi.

Cum sărbătorește Agenția TAS Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale?

Pentru că știm cât de importantă este marca înregistrată în procesul branding, anul acesta venim în ajutorul persoanelor fizice și juridice care vor să înregistreze o astfel de marcă și le oferim 50% discount + bonus analiza de preînregistrare și 6 luni de monitorizare gratuite. Oferta este valabilă doar doar pentru cererile de înregistrare care vor fi trimise în data de 26 aprilie.