+40 745 160 163

Cele mai ciudate lucruri înregistrate

Potențialul unui business are la bază doi factori cheie: brandingul și proprietatea intelectuală. Cele două asigură capacitatea de a genera venituri, de aceea un brand fără drept de proprietate intelectuală nu poate aduce beneficii financiare creatorului, inventatorului sau celui care a făcut o descoperire. Dreptul de proprietate intelectuală se aplică strategiilor comerciale, operelor artistice și bunurilor industriale și acoperă o arie largă, din care fac parte: marca înregistrată, brevetul, descoperirea de noi plante, indicațiile geografice, desenele industriale, lucrările literare, muzica, creația publicitară, secretele comerciale, acordurile de confidențialitate și nu numai.

Avantajul obținerii drepturilor de proprietate intelectuală asupra unui număr atât de vast de active (tangibile și intangibile) a creat confuzie printre potențialii proprietari. Astfel că, de-a lungul timpului, au fost înregistrate sau cel puțin s-a încercat obținerea unor drepturi asupra unor bunuri mai puțin obișnuite. Iată câteva dintre acestea:

  1. Paris Hilton a încercat în anul 2007 să transforme sintagma ”That’s hot! într-o marcă înregistrată și a reușit. Cererea sa a fost acceptată. Paris a transformat expresia în propriul slogan, iar oricine intenționează să o folosească pe propriile produse fără a avea permisiunea ei, va fi dat în judecată. Cum a fost cazul celor de la Hallmark Card care au folosit sintagma pe o felicitare, alături de imaginea lui Paris în rolul de chelner. Aceștia au pierdut procesul în favoarea posesoarei drepturilor de autor.
  2. Apple și Amazon și-au disputat dreptul de proprietate intelectuală asupra numelui ”App Store”. De fapt, cei nemulțumiți de situație fost cei de la Apple care au ignorat faptul că prescurtarea „app” este a cuvântului ”application” și nu a numelui companiei lor. Cererea lor de înregistrare a mărcii a fost respinsă în ianuarie 2013,  din cauză că nu au avut dovezi care să demonstreze faptul că cei de la Amazon au încercat să le copieze strategia.
  3. Primul prenume al Rihannei aparține celor de la DC Comics. În 2014, Robyn Rihanna Fenty a intenționat să își transforme primul prenume- Robyn-  într-o marcă înregistrată pe care să o folosească inclusiv pentru o revistă online. Din cauza faptului că numele este foarte asemănător cu cel al partenerului lui Batman (Robin), s-ar fi putut crea confuzie, astfel că cererea artistei a fost respinsă. Compania din industria benzilor desenate deține drepturile de autor pentru numele „Robin”.
  4. Beyoncé și Jay-Z au reușit, după numeroase încercări eșuate, să obțină drepturi de autor asupra numelui primului lor copil – Blue Ivy (tradus iederă albastră). Motivul, spun ei, este împiedicarea persoanelor care vor să profite de identitatea sa.
  5. Donald Trump a încercat în anul 2004 să obțină drepturi de proprietate intelectuală asupra sintagmei ”you’re fired!” (ești concediat!). Acesta nu a reușit, deși replica, devenită celebră (datorită TV show-ului ”The Apprentice”, a cărei gazdă era) apăruse deja pe tricouri și căni de cafea. Marca înregistrată aparține companiei ”You’re fired” care pune la dispoziție ateliere de olărit și pictură.